Wij zijn er voor Amsterdam en omstreken.

30 augustus 2015: Amsterdam schaft verplichte geslachtsregistratie op gemeentelijke formulieren af
2015: start Cocktail, maatjesproject voor LHBT asielzoekers in Amsterdam en Almere
5 december 2015: Amsterdam vangt LHBT-vluchtelingen die daaraan behoefte hebben apart op.
2016; COC Amsterdam e.o. bestaat zeventig jaar!
8 april 2013: groot protest in Amsterdam tijdens bezoek Poetin
2013: COC Amsterdam e.o presenteert het RAINBOW-project: een nieuw lespakket voor voorlichting op scholen
1 april 2016: Amsterdam viert 15 jaar homohuwelijk met I Amsterdam in regenboogkleuren
2021: COC Amsterdam bestaat 75 jaar!
2016: EuroPride in Amsterdam
2014: oprichting van AmsterdamPinkPanel, een onderzoekspanel voor veiligheid van LHBT Amsterdammers
1 maart 2023: Op 1 maart ondertekenden 14 partijen het provinciaal regenboogstembus akkoord 2023.

Doe mee!

Op verschillende manieren kun jij helpen om onze activiteiten in Amsterdam en omgeving mogelijk te maken, voor nu en de toekomst.

Steun COC

Advocatenspreekuur Gerald Janssen

23 juni 2017 -

Wat zijn je rechten en plichten als co-ouder? En hoe kun je als transgender je geslacht laten wijzigen in je paspoort? En hoe pak je pesterijen in de buurt aan? Het zijn allemaal vragen die Gerald Janssen voorbij hoort komen tijdens het advocatenspreekuur van COC Amsterdam. Twee uur per week kun je advies bij hem inwinnen over lhbt-gerelateerde onderwerpen. “Mensen stellen de vertrouwdheid van iemand uit de eigen gemeenschap op prijs.”
Door Paul Roggema

Het kantoor van Gerald waar zijn praktijk Kühn c.s.is gevestigd staat in een nette naoorlogse nieuwbouwwijk in Buitenveldert met veel groen eromheen. In 2012 studeerde hij af als familierecht advocaat en richtte Gaylegal op. Sinds 2015 houdt hij twee keer per week spreekuur voor vragen over lhbt-gerelateerde onderwerpen.

Wij zijn benieuwd hoe het spreekuur werkt en waarvoor mensen naar hem toekomen. “Allereerst willen mensen voor dit soort vragen een specialist en iemand uit de lhbt-gemeenschap zelf, dat voelt vertrouwd. Ze zoeken iemand met kennis en ervaring over een specifieke onderwerp. Op dit moment gaan veel vragen over ruzies, zowel burenruzies als werk-gerelateerde geschillen. Helaas is in beide gevallen niet altijd te bewijzen dat er in feite sprake is van lhbt-specifieke problematiek. Bijvoorbeeld een lerares die in de lerarenkamer door collega’s wordt gepest, of buren die in vaak gehorige woningbouw extra lawaai maken, juist als jij bezoek hebt. Ongeacht etnische achtergrond of religie komt het voor in alle lagen van de samenleving. Het valt soms niet mee om hier iets aan te doen, omdat het lastig bewijsbaar is. Ik kan dan helpen met tips om een juridische dossier verder op te bouwen en doorverwijzen naar relevante organisaties.”

Familierecht en geboorteaktes
“Natuurlijk komen er ook veel vragen over gay-ouderschap. Wat zijn je rechten en plichten als co-ouder? En bij grensoverschrijdende relaties en nationaliteiten? Wat heeft dat voor invloed op je rechten? Deze vraagstukken behandel ik zelf; ik ben immers familierecht-advocaat en zo nodig werk ik samen met een notaris.” Maar het zijn niet alleen vragen op het gebied van familierecht die aan Gerald gesteld worden. Hij merkt dat zaken waar transgenders tegenaanlopen tegenwoordig ook een veelbesproken onderwerp is.

“In Nederland is de wet gewijzigd waardoor je in je geboorteakte/paspoort van voornaam en geslachtsaanduiding kunt veranderen zonder tussenkomst van de rechter. Een groot gedeelte van de transgenders heeft dit trouwens niet gedaan en het is de verwachting dat velen dat ook niet gaan doen. Dit komt mede vanwege de kosten en de inkomenssituatie waarin men verkeert. Ook spreek ik transgenders die niet in Nederland zijn geboren en daardoor niet beschikken over een geboorteakte om te laten aanpassen. Inmiddels lopen er enkele procedures om de rechter te verzoeken alsnog een geboorteakte te laten opstellen. Asielzaken verwijs ik door naar een gespecialiseerde advocaat. Ik merk wel dat het aantal vragen daarover sterk afneemt sinds begin dit jaar. Strafrechtzaken behandel ik ook niet. Maar de civiele kant en met name het verhalen van de schade juist weer wel. Daar komt mijn ervaring als letseljurist goed van pas.”

Tips uit de praktijk
Wij zijn benieuwd of Gerald nog adviezen voor ons heeft op basis van de zaken die hij veel tegenkomt in de praktijk. “Ik zie vaak dat men te gemakkelijk denkt over het gay-ouderschap. Overdreven gezegd: men is snel in blijde verwachting en denkt dat in goed vertrouwen alles wel te regelen is. Je moet eerst nadenken wat je precies wilt en voor ogen hebt en dat dan goed met elkaar doorspreken. Wat wil je met het gezag van de andere ouder? En wat is de rol van de donor, nu en later? Wat wordt de omgangsregeling? En hoe zit het met de financiën? Dat zijn allemaal belangrijke onderwerpen, die tijd nodig hebben. Ik heb meegemaakt dat de donor is afgehaakt nadat alle wensen op tafel zijn gelegd. Ook heeft een vrouwenstel de donor ondanks eerdere mondelinge afspraken na de geboorte buitenspel gezet. Laat je goed adviseren, dat voorkomt een hoop problemen. ‘

Heb jij een vraag aan Gerald op juridisch gebied? Dan kun je terecht tijdens het advocatenspreekuur elke dinsdag van 11:00 tot 12:00 uur, elke woensdag van 17:00 tot 18:00 uur. Je kan dan ook een e-mail sturen naar info@gaylegal.nl of telefonisch contact opnemen via 020 5400170.

Categorie:
Amsterdam, COC Amsterdam e.o.
Tags:
, , , , , , , , ,