Wij zijn er voor Amsterdam en omstreken.

30 augustus 2015: Amsterdam schaft verplichte geslachtsregistratie op gemeentelijke formulieren af
2016: EuroPride in Amsterdam
1 april 2016: Amsterdam viert 15 jaar homohuwelijk met I Amsterdam in regenboogkleuren
8 april 2013: groot protest in Amsterdam tijdens bezoek Poetin
2014: oprichting van AmsterdamPinkPanel, een onderzoekspanel voor veiligheid van LHBT Amsterdammers
5 december 2015: Amsterdam vangt LHBT-vluchtelingen die daaraan behoefte hebben apart op.
2013: COC Amsterdam e.o presenteert het RAINBOW-project: een nieuw lespakket voor voorlichting op scholen
2016; COC Amsterdam e.o. bestaat zeventig jaar!
2015: start Cocktail, maatjesproject voor LHBT asielzoekers in Amsterdam en Almere
2021: COC Amsterdam bestaat 75 jaar!
1 maart 2023: Op 1 maart ondertekenden 14 partijen het provinciaal regenboogstembus akkoord 2023.

Doe mee!

Op verschillende manieren kun jij helpen om onze activiteiten in Amsterdam en omgeving mogelijk te maken, voor nu en de toekomst.

Steun COC

Reizende trans personen: verbeteringen mogelijk

28 november 2017 -

Terwijl de nieuwe regering onnodige sekseregistratie af wil schaffen is je geslacht belangrijker dan ooit wanneer je via Schiphol het land wilt verlaten. De invoering van securityscans zijn daar debet aan. Schiphol heeft aangegeven samen met ons de reiservaring van trans personen te willen verbeteren.

COC Amsterdam en TNN vroegen trans personen naar hun ervaring met personeel en veiligheidschecks op Schiphol. Bijna één op de acht deelnemers aan de vragenlijst had een vervelende ervaring met veiligheidschecks. De securityscan werd ook negatiever beoordeeld dan het fouilleren.

Een veiligheidscheck werd vooral als vervelend ervaren wanneer een reiziger aangaf transgender te zijn of daar zomaar vragen of opmerkingen over kreeg. Een andere belangrijke reden voor een negatieve ervaring was dat het beveiligingspersoneel aan de reiziger geen keuze gaf over wie er zou fouilleren.

Het onderzoek is gedaan naar aanleiding van een persoonlijk verhaal van een trans man die enige maanden geleden publiekelijk klaagde over hoe hij op Schiphol was bejegend. Peter de Ruijter, voorzitter van COC Amsterdam, schrok na het lezen van het verhaal. “Ik beeldde me in wat een rare en respectloze situatie dit moet zijn geweest. In overleg met de persoon zelf en Transgender Netwerk Nederland besloten we te kijken of er meer van dit soort ervaringen zijn”, aldus Peter de Ruijter.

Schiphol reageerde vooraf positief op het plan om trans personen naar hun ervaringen te vragen en wil de resultaten van de vragenlijst ter harte nemen om de eigen beveiligingsorganisatie transgendervriendelijker te maken. De voorzitters van TNN en COC Amsterdam hebben de uitkomsten van het onderzoek recent besproken met vertegenwoordigers van Schiphol Security.
“De houding van Schiphol laat zien dat zij willen leren en de omgang met transgender reizigers willen verbeteren. Andere bedrijven kunnen daar een voorbeeld aan nemen”, aldus Brand Berghouwer voorzitter van Transgender Netwerk Nederland.

COC Amsterdam en Transgender Netwerk Nederland gaan met Schiphol Security verder in gesprek over de voortgang van verbeterpunten en gaan dit onderzoek eens in de 3 jaar herhalen.

Categorie:
Amsterdam, COC Amsterdam e.o., Discriminatie, Homo-emancipatie, In de media, Transgender
Tags:
, ,