Wij zijn er voor Amsterdam en omstreken.

2016; COC Amsterdam e.o. bestaat zeventig jaar!
30 augustus 2015: Amsterdam schaft verplichte geslachtsregistratie op gemeentelijke formulieren af
1 maart 2023: Op 1 maart ondertekenden 14 partijen het provinciaal regenboogstembus akkoord 2023.
5 december 2015: Amsterdam vangt LHBT-vluchtelingen die daaraan behoefte hebben apart op.
2014: oprichting van AmsterdamPinkPanel, een onderzoekspanel voor veiligheid van LHBT Amsterdammers
2015: start Cocktail, maatjesproject voor LHBT asielzoekers in Amsterdam en Almere
2013: COC Amsterdam e.o presenteert het RAINBOW-project: een nieuw lespakket voor voorlichting op scholen
2021: COC Amsterdam bestaat 75 jaar!
1 april 2016: Amsterdam viert 15 jaar homohuwelijk met I Amsterdam in regenboogkleuren
2016: EuroPride in Amsterdam
8 april 2013: groot protest in Amsterdam tijdens bezoek Poetin

Doe mee!

Op verschillende manieren kun jij helpen om onze activiteiten in Amsterdam en omgeving mogelijk te maken, voor nu en de toekomst.

Steun COC

Naomie Pieter en Thorn Roos de Vries doen mee aan campagne Kom op Amsterdam!

7 december 2020 -

De Gemeente Amsterdam roept samen met bekende Amsterdammers op om in actie te komen tegen discriminatie. Ook ons algemeen bestuurslid Naomie Pieter en GSA-coöordinator Thorn Roos de Vries doen mee aan de campagne en vertellen wat het voor hen betekent om voor elkaar op te komen.

Naomie Pieter

– co-founder van Black Queer & Trans Resistance Nederland

“Racisme is geen zwart probleem. Geen linkse hobby of een mening. Het raakt ons allemaal. In de strijd tegen racisme zijn witte bondgenoten ontzettend noodzakelijk. Onmisbaar zelfs. Ik heb de voorrechten van anderen nodig om de ongelijkheid in het systeem te doorbreken. Te vaak wordt gedacht dat het niet om jou gaat, witte bondgenoot. Maar racisme is ook jouw probleem, want jij hebt de voorrechten die ik niet heb. Ik wil daarom samen strijden voor een nieuw Nederland, waar er geen plek meer is voor racisme, seksisme en anti-lhbtiq geweld. Kan ik op jou rekenen? Dat wij dit samen doen? Zwijgen en toekijken is geen optie meer.
We moeten opkomen voor elkaar, wat betekent dat we elkaar als mens willen zien en elkaar in waarde laten. Ik zeg dit in de traditie van de Afrikaanse levensopvatting: Ubuntu. De opvatting dat we allemaal verbonden zijn, omdat je als mens afhankelijk bent van je medemens. ‘Ik ben, omdat jij bent.’ 
Opkomen voor elkaar betekent ook dat Amsterdam een plek wordt waar iedereen zich thuis en onderdeel van voelt. Een stad waarin iedereen gezien wordt en een plek heeft. Ik voelde me heel emotioneel toen ik heel veel witte bondgenoten en andere bondgenoten van kleur, tijdens de eerste Black Lives Matter demonstratie op de Dam zag. Ik voelde me hoopvol en ik voelde me thuis. Dankjewel, Amsterdam.”

Thorn Roos de Vries

– acteur en Drag King

“Ben jij een man of een vrouw? Wat heb jij tussen je benen? Waarom kies je niet gewoon? Dit zijn vragen die ik als non-binair persoon vaak heb gekregen. Soms voelt het alsof ik telkens maar opnieuw uitleg moet geven over mijn genderidentiteit, om dan pas als mens erkend te kunnen worden. ‘Ik vind het maar lastig’, hoor ik vaak terug. Het lijkt soms alsof andere mensen het moeilijker hebben met mijn genderidentiteit dan ik zelf.  
Dan vraag ik me af: Is het echt zo ingewikkeld om mij gewoon als mens te zien? Ik voel me gesterkt als mensen voor mij opkomen. Alsof er een vangnet achter mij staat, dan voel ik me minder alleen. En als mensen voor mij opkomen besef ik me dat ik ook vaker voor mezelf moet opkomen.
Voor elkaar opkomen betekent voor mij ook mijn privilege inzetten om ruimte te creëren voor anderen. En het betekent ook iemand aanspreken op zijn/haar/diens gedrag als dit niet door de beugel kan. Daarom sta ik niet alleen met mijn kaarsje bij de Trans Day of Remembrance (de dag waarop wereldwijde transgender moorden herdacht worden), maar ook met mijn protestbord bij een Black Lives Matter demonstratie.
Als ik zie dat iemand voor iemand anders opkomt, geeft dit mij hoop. Voor een fijnere stad, een inclusievere stad, een stad voor iedereen, en een stad van iedereen.”

Bij beide verhalen is de call to action: In deze stad komen we voor elkaar op. Weten wat jij kan doen en wat de gemeente doet? Kijk op www.amsterdam.nl/komop.

[Tekst & Beeld: BKB | Het Campagnebureau]
Categorie:
Amsterdam
Tags:
, , , , , , , ,