Wij zijn er voor Amsterdam en omstreken.

2015: start Cocktail, maatjesproject voor LHBT asielzoekers in Amsterdam en Almere
2014: oprichting van AmsterdamPinkPanel, een onderzoekspanel voor veiligheid van LHBT Amsterdammers
1 maart 2023: Op 1 maart ondertekenden 14 partijen het provinciaal regenboogstembus akkoord 2023.
1 april 2016: Amsterdam viert 15 jaar homohuwelijk met I Amsterdam in regenboogkleuren
30 augustus 2015: Amsterdam schaft verplichte geslachtsregistratie op gemeentelijke formulieren af
8 april 2013: groot protest in Amsterdam tijdens bezoek Poetin
2013: COC Amsterdam e.o presenteert het RAINBOW-project: een nieuw lespakket voor voorlichting op scholen
2016: EuroPride in Amsterdam
5 december 2015: Amsterdam vangt LHBT-vluchtelingen die daaraan behoefte hebben apart op.
2021: COC Amsterdam bestaat 75 jaar!
2016; COC Amsterdam e.o. bestaat zeventig jaar!

Doe mee!

Op verschillende manieren kun jij helpen om onze activiteiten in Amsterdam en omgeving mogelijk te maken, voor nu en de toekomst.

Steun COC

Aanpak geweld moet anders en beter

7 maart 2018 -

De aanpak van geweld tegen LHBTI’s moet anders en beter, het is tijd voor een ommekeer. Die oproep deed COC-voorzitter Tanja Ineke op dinsdag 6 maart in een gesprek met minister Grapperhaus (Veiligheid). De COC-voorzitter was na afloop voorzichtig positief over de uitkomst. Actualiteitenrubriek EenVandaag berichtte dinsdag uitgebreid over het gesprek van het COC met de minister.

‘We willen minder geweld en meer veroordelingen van daders,’ was de boodschap van Tanja Ineke aan minister Grapperhaus. Ze wees er op dat honderdduizenden LHBTI’s in Nederland te maken krijgen met discriminatie en geweld, maar dat de rechter jaarlijks maar een stuk of tien daders voor discriminatie veroordeelt, vaak tot een lage boete of een korte taakstraf.

De politie stuurt maar een kwart van de discriminatie-aangiften door naar het Openbaar Ministerie, terwijl het OM – in strijd met de regels – vaak géén hogere straf eist bij LHBTI-discriminatie.

Het COC vroeg de minister om de aanpak van anti-LHBTI geweld tot topprioriteit van het kabinet te maken en om met een concreet actieplan te komen. In zo’n plan zou volgens het COC o.a. moeten staan dat de wettelijke straffen op discriminatie worden verhoogd, dat de politie altijd werk maakt van discriminatiezaken en dat het Openbaar Ministerie altijd een hogere straf eist. In de opleiding van agenten en officieren van justitie zou verplicht aandacht moeten komen voor de aanpak van discriminatie.

‘Geweld en discriminatie tegen LHBTI’s kan je het best voorkómen, bijvoorbeeld met aandacht voor acceptatie op school,’ aldus Ineke. ‘Maar als er toch geweld plaatsvindt, dan moeten de minister, politie en OM de daders stevig aanpakken.’

Voorzichtig positief
COC-voorzitter Ineke was na afloop voorzichtig positief over de uitkomst van het gesprek met de minister. Grapperhaus zegde toe dat de aanpak van anti-LHBTI geweld een topprioriteit van het kabinet wordt en dat er een actieplan komt. Hij laat onderzoeken op welke manier de straffen op discriminatie kunnen worden verhoogd en wil meer aandacht voor de aanpak van discriminatie in de opleiding van politieagenten en officieren van justitie.

‘We zijn pas tevreden als er een stevig actieplan ligt en het geweld afneemt,’ aldus Ineke na het gesprek.

Voorafgaand aan het gesprek stuurde het COC de minister een brief met voorstellen om geweld en discriminatie tegen LHBTI’s aan te pakken. Die brief werd mede verstuurd namens Transgender Netwerk Nederland (TNN), Nederlands Netwerk Intersekse/DSD (NNID), Stichting OndersteBoven (lesbische* zichtbaarheid), Landelijk Netwerk Biseksualiteit (LNBi) en LCC Plus (de christelijke LHBTI-beweging).

[Tekst: COC NL]

Categorie:
Algemeen, Politiek
Tags:
, , , , , , , , , , , ,