COC Nederland is verheugd dat het kabinet onderzoek gaat doen naar zogenaamde ‘homolijsten’. De belangenorganisatie riep het kabinet daartoe vorige week op. Dat gebeurde nadat bekend werd dat de gemeente Amsterdam in de jaren vijftig lijsten bijhield over de seksuele oriëntatie van sollicitanten.
‘Die lijsten zijn een pijnlijke kwestie,’ aldus COC-voorzitter Tanja Ineke. ‘Het is goed dat het kabinet snel in actie komt en de zaak onderzoekt. Duidelijk moet worden of er nog gedupeerden in leven zijn en of zij mogelijk een vorm van genoegdoening willen.’
Minister Ollongren (BZK) en minister Van Engelshoven (Emancipatie) laten onderzoeken of er ook andere gemeenten dan Amsterdam ‘homolijsten’ bijhielden. Minister Ollongren maakte dat op vrijdag 8 december bekend tijdens een bijeenkomst van het College voor de Rechten van de Mens. ‘Het onderzoek moet uitwijzen of er sprake is geweest van systematisch discrimineren op grond van seksuele geaardheid bij overheidswerkgevers’, aldus de ministers.
Het COC vraagt de ministers om ook te onderzoeken of de Rijksoverheid zelf, of diensten zoals de politie, dit soort lijsten bijhield.
Dat de gemeente Amsterdam ‘homolijsten’ bijhield werd bekend op 30 november. Het Amsterdamse Stadsarchief bleek te beschikken over lijsten met namen van sollicitanten die tussen 1950 en 1958 zijn afgewezen voor een baan als ambtenaar omdat ze homoseksueel zouden zijn.
[Tekst: COC NL]