Wij zijn er voor Amsterdam en omstreken.

1 maart 2023: Op 1 maart ondertekenden 14 partijen het provinciaal regenboogstembus akkoord 2023.
5 december 2015: Amsterdam vangt LHBT-vluchtelingen die daaraan behoefte hebben apart op.
2013: COC Amsterdam e.o presenteert het RAINBOW-project: een nieuw lespakket voor voorlichting op scholen
2021: COC Amsterdam bestaat 75 jaar!
1 april 2016: Amsterdam viert 15 jaar homohuwelijk met I Amsterdam in regenboogkleuren
2015: start Cocktail, maatjesproject voor LHBT asielzoekers in Amsterdam en Almere
8 april 2013: groot protest in Amsterdam tijdens bezoek Poetin
30 augustus 2015: Amsterdam schaft verplichte geslachtsregistratie op gemeentelijke formulieren af
2014: oprichting van AmsterdamPinkPanel, een onderzoekspanel voor veiligheid van LHBT Amsterdammers
2016: EuroPride in Amsterdam
2016; COC Amsterdam e.o. bestaat zeventig jaar!

Doe mee!

Op verschillende manieren kun jij helpen om onze activiteiten in Amsterdam en omgeving mogelijk te maken, voor nu en de toekomst.

Steun COC

Minister van Engelshoven presenteert COC’s standaard voor LHBTI-vriendelijke scholen

9 oktober 2020 -

In het kader van Coming Out Dag presenteert minister Van Engelshoven (OCW) op vrijdag 9 oktober met een videoboodschap de GSA Onderwijsstandaard voor LHBTI-vriendelijke scholen. Daarmee kunnen scholen toetsen of ze op een goede manier werken aan LHBTI-acceptatie. De standaard stelt het oordeel van leerlingen centraal en is ontwikkeld door het COC samen met LHBTI-scholieren.

Meer en betere aandacht voor LHBTI-acceptatie op school is belangrijk, omdat LHBTI-scholieren tot vier keer vaker dan gemiddeld gepest worden. ‘Homo’ is op school het meest gebruikte scheldwoord en zelfmoordcijfers liggen onder LHBTI-jongeren tot vijf keer hoger.

Hoe werkt het?
De Onderwijsstandaard bestaat uit een checklist. Zo moeten scholen LHBTI-leerlingen steun bieden, en bij verschillende vakken in meerdere jaren aandacht besteden aan seksuele- en genderdiversiteit. Doel is dat op school een niet-onderhandelbare norm gaat gelden, waarbij iedereen wordt geaccepteerd, ongeacht seksuele oriëntatie, genderidentiteit of geslachtskenmerken.

Het oordeel van de Gender & Sexuality Alliance (GSA) staat centraal in de aanpak. GSA’s zijn leerlingenclubs die zich op 80 procent van de middelbare scholen inzetten voor LHBTI-acceptatie. De GSA gaat aan de hand van de checklist na hoe de school scoort en kijkt met docenten hoe het beter kan.

Op de website van de Onderwijsstandaard wordt de score van scholen zichtbaar. Scholen die volgens GSA-leerlingen voldoende scoren, krijgen in april een sticker waarmee ze dat jaar kunnen laten zien dat ze zich inzetten voor LHBTI-acceptatie. De website biedt docenten, leerlingen en ouders tal van opties om de aandacht voor LHBTI-acceptatie op school te verbeteren.

Steun van minister Van Engelshoven
Minister van Engelshoven juicht de GSA Onderwijsstandaard toe: “Ik roep scholen van harte op om met de GSA Onderwijsstandaard aan de slag te gaan. De standaard biedt tal van handvatten om de situatie op school te verbeteren. Het mooie is dat centraal staat wat leerlingen zélf belangrijk vinden.”

Het Haagse Hofstad Lyceum, een school die zich al jaren inzet voor een LHBTI-vriendelijk klimaat, is één van de scholen die aan de slag gaat met de Onderwijsstandaard. Ook directeur Josefien Hal juicht de aanpak toe: “Ook wij kunnen van de standaard leren. We gaan graag met GSA-leerlingen in gesprek om te kijken hoe we onze school nog fijner en veiliger kunnen maken voor álle leerlingen”.

 

Categorie:
Algemeen
Tags:
, , , , , , , , , , , , , , , , ,