Wij zijn er voor Amsterdam en omstreken.

2014: oprichting van AmsterdamPinkPanel, een onderzoekspanel voor veiligheid van LHBT Amsterdammers
2015: start Cocktail, maatjesproject voor LHBT asielzoekers in Amsterdam en Almere
1 april 2016: Amsterdam viert 15 jaar homohuwelijk met I Amsterdam in regenboogkleuren
2013: COC Amsterdam e.o presenteert het RAINBOW-project: een nieuw lespakket voor voorlichting op scholen
5 december 2015: Amsterdam vangt LHBT-vluchtelingen die daaraan behoefte hebben apart op.
2016; COC Amsterdam e.o. bestaat zeventig jaar!
2021: COC Amsterdam bestaat 75 jaar!
1 maart 2023: Op 1 maart ondertekenden 14 partijen het provinciaal regenboogstembus akkoord 2023.
8 april 2013: groot protest in Amsterdam tijdens bezoek Poetin
2016: EuroPride in Amsterdam
30 augustus 2015: Amsterdam schaft verplichte geslachtsregistratie op gemeentelijke formulieren af

Doe mee!

Op verschillende manieren kun jij helpen om onze activiteiten in Amsterdam en omgeving mogelijk te maken, voor nu en de toekomst.

Steun COC

“Nieuweling verdwaalt in zorgsysteem “

15 juni 2018 -

Door Paul Roggema

Coördinator Zorg & Welzijn – Freek Broekman

Freek Broekman is net begonnen bij COC Amsterdam als coördinator Zorg & Welzijn.

“COC Amsterdam krijgt regelmatig vragen vanuit de zorg om te helpen bij mensen vanuit onze doelgroep. Men ziet gelukkig vaak dat er zorg op maat nodig is en dat voor velen het gezondheidssysteem eenvoudigweg te ingewikkeld is. Dat is voor Nederlanders al zo, laat staan voor groepen als asielzoekers die veel meegemaakt hebben, soms in een ingewikkelde asielprocedure zitten, nog niet goed Nederlands spreken en dan ook nog hun weg moeten zoeken in het complexe zorgsysteem.”

“Amsterdam is natuurlijk voor LHBT-ers extra aantrekkelijk, waardoor er nog meer zorg nodig is. Men komt hierheen, ervaart de vrijheid en gaat dan soms de schade flink inhalen. “

“Met zo’n achtergrond komt het vaak voor dat men verdwaalt in het zorgsysteem. Bijvoorbeeld: als een zorgverlener je doorverwijst naar een andere instantie, kan dat overkomen alsof jou de zorg onthouden wordt. Nogmaals, het zorgsysteem is ingewikkeld en kent veel drempels. Je hoofd zit al vol en dan moet je ook nog eens al die obstakels zien te omzeilen. Nieuwelingen hebben ook vaak weinig vrienden, die in staat zijn om het hoofd koel te houden, en jou door te verwijzen naar bijvoorbeeld bevriende hulpverleners. “

Roze Zorgkaart en buddyproject

“Het is dan mijn taak jou bij de goede zorgverlener te krijgen. Het is uitdrukkelijk niet de bedoeling dat COC Amsterdam zelf de zorg gaat verlenen; daar zijn we niet voor en de kunnen dat ook niet. Daarnaast gaan we de ervaring van die doorverwijzingen verwerken in de Roze Zorgkaart, want je wilt natuurlijk niet het wiel steeds opnieuw uitvinden. “

Gelukkig kent Freek het zorgsysteem goed: hij is zelf arts en werkt als chef de clinique van een revalidatiekliniek met 35 artsen. Daarnaast is hij één dag per week huisarts.

Freek: “Statistisch gezien hebben LGBT-ers meer gezondheidsproblemen. Bijvoorbeeld suïcide en suïcidepogingen komen bij lesbische en biseksuele vrouwen vaker voor. Ook asielzoekers hebben gemiddeld meer zorg nodig, geen wonder als je ziet met wat voor vreselijke verhalen ze soms rondlopen. Zelfs onder onze eigen vrijwilligers zien we dat. “

Naast doorverwijzing wordt het door COC Amsterdam ook druk gewerkt aan het buddyproject, waarbij mensen een buddy kunnen krijgen, die ze met alle praktische problemen kan helpen. Dit kan zowel tijdens als na afloop van de asielprocedure.

Freek is rechtstreeks te benaderen, viaen 

Categorie:
Algemeen
Tags:
, , , , , ,