Wij zijn er voor Amsterdam en omstreken.

1 maart 2023: Op 1 maart ondertekenden 14 partijen het provinciaal regenboogstembus akkoord 2023.
1 april 2016: Amsterdam viert 15 jaar homohuwelijk met I Amsterdam in regenboogkleuren
5 december 2015: Amsterdam vangt LHBT-vluchtelingen die daaraan behoefte hebben apart op.
2016: EuroPride in Amsterdam
8 april 2013: groot protest in Amsterdam tijdens bezoek Poetin
2013: COC Amsterdam e.o presenteert het RAINBOW-project: een nieuw lespakket voor voorlichting op scholen
2015: start Cocktail, maatjesproject voor LHBT asielzoekers in Amsterdam en Almere
30 augustus 2015: Amsterdam schaft verplichte geslachtsregistratie op gemeentelijke formulieren af
2014: oprichting van AmsterdamPinkPanel, een onderzoekspanel voor veiligheid van LHBT Amsterdammers
2021: COC Amsterdam bestaat 75 jaar!
2016; COC Amsterdam e.o. bestaat zeventig jaar!

Doe mee!

Op verschillende manieren kun jij helpen om onze activiteiten in Amsterdam en omgeving mogelijk te maken, voor nu en de toekomst.

Steun COC

RozeInWit: LHBTI+ artsen nu op de boot

1 augustus 2018 -

Chris Rikers, Karin Pool en Geert Rootmensen

Op Pride zien we voor de eerste keer RozeInWit, een nieuwe groep van artsen en specialisten. Dokters uit de kast! Het blijkt dat er in de medische wereld nog veel verbeterd kan worden. 
De stichting is onlangs opgericht door een drietal longartsen: Karin Pool, Chris Rikers en Geert Rootmensen. Pas nieuw zijn René de Vries en Megan Engels. Het idee om deze stichting op te richten ontstond op een congres voor longartsen, waar een gesprek ontstond over de positie van LHBTI+ artsen.
Seksuele diversiteit is minder vanzelfsprekend en zichtbaar in de medische wereld dan je op het eerste gezicht zou verwachten. In de praktijk is de medische wereld vaak ouderwets en ook hiërarchisch. Tijdens de opleiding tot basisarts en specialist ben je constant in een afhankelijke positie. Hierin moet je je constant bewijzen, waardoor het lastig is om je diversiteit te uiten, omdat je niet weet tot welke reactie dit leidt. 
Tussen de verschillende specialismen is er een verschil in cultuur: het ene specialisme heeft een hoger macho-gehalte dan het andere. Dit kan van invloed zijn op je opleiding en de keuzes in je latere carrière. 

RozeinWit is in april 2018 opgericht na een bijeenkomst georganiseerd voor LHBTI+ longartsen. Ellie Lust was spreekster en zij was top. Om bekendheid te geven aan deze nieuwe stichting varen ze nu mee op de Canal Parade.
Het bestuur: “Op deze manier hopen we zichtbaarheid te krijgen zowel onder collega’s als ook onze patiënten. In de voorbereiding, toen we collega’s aanschreven, bleek er veel behoefte te zijn om de zichtbaarheid van LHBTI+ artsen te vergroten.” 

Na de boot komt het “echte” werk: het medisch LHBT+ netwerk echt opzetten. Men wil: 

  • grotere zichtbaarheid van LHBTI+-artsen,
  • een aanspreekpunt worden voor en ondersteuning bieden aan artsen (in opleiding) over LHBTI+ gerelateerde  vraagstukken,
  • voor patiënten zichtbaarder zijn, uiteraard over LHBTI+ gerelateerde vraagstukken, en sommigen willen graag een LHBTI+ arts
  • het opzetten en onderhouden van samenwerking met hulpverleningsinstanties en LHBTI+ belangengroeperingen 
  • uitwisselen van informatie en ervaringen tussen roze artsen onderling

In andere landen, zoals de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk, bestaan LHBTI+ artsenverenigingen al jaren. RozeInWit is blij dat er in Nederland nu ook een organisatie is die opkomt voor seksuele diversiteit in de medische wereld. 

De stichting wil iedereen verbinden die seksuele diversiteit een warm hart toedraagt, homo’s, hetero’s, whatever. Men wil vooral inclusief zijn, net als de Gay-Straight Alliances op de middelbare scholen. RozeInWit is te bereiken via rozeinwit.nl en rozeinwit@icloud.com   

(PR)

 

 

 

Categorie:
Actie, Algemeen, Discriminatie, Homo-emancipatie, Politiek
Tags:
, , , , , , , , , ,