Wij zijn er voor Amsterdam en omstreken.

2015: start Cocktail, maatjesproject voor LHBT asielzoekers in Amsterdam en Almere
8 april 2013: groot protest in Amsterdam tijdens bezoek Poetin
2014: oprichting van AmsterdamPinkPanel, een onderzoekspanel voor veiligheid van LHBT Amsterdammers
2021: COC Amsterdam bestaat 75 jaar!
1 maart 2023: Op 1 maart ondertekenden 14 partijen het provinciaal regenboogstembus akkoord 2023.
1 april 2016: Amsterdam viert 15 jaar homohuwelijk met I Amsterdam in regenboogkleuren
2013: COC Amsterdam e.o presenteert het RAINBOW-project: een nieuw lespakket voor voorlichting op scholen
5 december 2015: Amsterdam vangt LHBT-vluchtelingen die daaraan behoefte hebben apart op.
2016: EuroPride in Amsterdam
30 augustus 2015: Amsterdam schaft verplichte geslachtsregistratie op gemeentelijke formulieren af
2016; COC Amsterdam e.o. bestaat zeventig jaar!

Doe mee!

Op verschillende manieren kun jij helpen om onze activiteiten in Amsterdam en omgeving mogelijk te maken, voor nu en de toekomst.

Steun COC

Van Ambitie naar Actie

21 maart 2017 -

In 2014 hebben op initiatief van GroenLinks CDA, D66, PvdA, Red Amsterdam, SP, Trots en VVD in 2014 voor de Gemeenteraadsverkiezingen overeenstemming bereikt over het te voeren beleid op verschillende ‘roze’ terreinen. De afgelopen 4 jaar is dit ‘Roze Stembus Akkoord’ uitgangspunt geweest voor het gemeentelijke LHBT+beleid. Dit beleid werd vastgelegd in de Roze Agenda 2015 – 2018, en het bijbehorende Uitvoeringsplan. 

De Raadscommissie Jeugd & Cultuur heeft op 3 maart 2017 een eerste evaluatie gehouden van het Uitvoeringsplan Roze Agenda voor Amsterdam. Ik heb van de gelegenheid gebruik gemaakt om namens COC Amsterdam in te spreken over onze visie op de voortgang van LHBT+beleid in Amsterdam. Mokum Roze, het samenwerkingsplatform voor LHBT Zorg, Welzijn & Wonen, was een van de andere insprekers.

De centrale vraag die wij vanuit COC Amsterdam hebben gesteld is ‘hoe zorgt de gemeente er concreet voor dat de ambities uit het Roze Uitvoeringsplan op structurele wijze tot in de haarvaten van de Amsterdamse samenleving doordringen?’

In de periode 2014 tot aan deze eerste evaluatie is onze impressie dat aandacht voor (LHBT+) diversiteit teveel afhangt van goede wil (lees ‘vrijwillige inzet’) en individuen. Gedeeltelijk is dat helemaal niet erg, vanuit eigen motivatie je ergens voor inzetten toont betrokkenheid, ook als dit is in het verlengde van de eigen (betaalde) baan. We zien echter dat een aantal voorzieningen hiervan ook afhankelijk zijn geworden, en dat maakt een en ander te vrijblijvend en dus kwetsbaar.

COC Amsterdam ontvangt bijvoorbeeld signalen over zorginstellingen waar de Roze Loper (keurmerk voor LHBT+ vriendelijke zorg) is uitgerold. Vaak is de aandacht en implementatie het initiatief van één of een beperkt aantal aanjagers (verzorgenden of bewoners) die de kar trekken. Implementatie is echter het begin, we zien geregeld dat ‘structureel onderhoud’, bijvoorbeeld het trainen van nieuwe medewerkers, tekortschiet als de trekker een andere functie krijgt. Deze signalen komen ook binnen bij Mokum Roze.

Hetzelfde geldt voor de scholencontactpersonen van de Voorlichtingsgroep van COC Amsterdam. Eén leraar of lerares vindt het belangrijk dat jongeren en kinderen in gesprek zijn met LHBT+’s en onderhouden actief het contact met COC Amsterdam. In onze ervaring is het best lastig om een nieuw contactpersoon te vinden op een school als het bestaande contactpersoon iets anders gaat doen.

Persoonlijke passie en betrokkenheid zijn belangrijke kwaliteiten om verandering tot stand te brengen. Vrijwillige inzet heeft echter wel zijn beperkingen. Wij missen structurele borging van aandacht voor (LHBT+) diversiteit waardoor wat met veel inzet is neergezet ook zomaar weer kan verdwijnen. 

De Amsterdamse politiek heeft een aantal ambities onderschreven in het Uitvoeringsplan Roze Agenda 2015 – 2018. Dit betekent ook dat Amsterdam een verantwoordelijkheid heeft in het concreet maken van deze ambities door nadrukkelijker regie te voeren. Het is tijd om het opgebouwde ‘social capital’ productief te houden en verder in te bedden in de Amsterdamse samenleving

Brief COC Amsterdam aan gemeente Amsterdam

Categorie:
Algemeen, Amsterdam, COC Amsterdam e.o., Homo-emancipatie, Politiek
Tags:
, , , , , , , , , , ,