Wij zijn er voor Amsterdam en omstreken.

1 maart 2023: Op 1 maart ondertekenden 14 partijen het provinciaal regenboogstembus akkoord 2023.
30 augustus 2015: Amsterdam schaft verplichte geslachtsregistratie op gemeentelijke formulieren af
2014: oprichting van AmsterdamPinkPanel, een onderzoekspanel voor veiligheid van LHBT Amsterdammers
2015: start Cocktail, maatjesproject voor LHBT asielzoekers in Amsterdam en Almere
2016: EuroPride in Amsterdam
1 april 2016: Amsterdam viert 15 jaar homohuwelijk met I Amsterdam in regenboogkleuren
5 december 2015: Amsterdam vangt LHBT-vluchtelingen die daaraan behoefte hebben apart op.
2013: COC Amsterdam e.o presenteert het RAINBOW-project: een nieuw lespakket voor voorlichting op scholen
8 april 2013: groot protest in Amsterdam tijdens bezoek Poetin
2021: COC Amsterdam bestaat 75 jaar!
2016; COC Amsterdam e.o. bestaat zeventig jaar!

Doe mee!

Op verschillende manieren kun jij helpen om onze activiteiten in Amsterdam en omgeving mogelijk te maken, voor nu en de toekomst.

Steun COC

25 jaar Roze Vieringen

1 augustus 2013 -

CHJC  Gay Pride Kerkdienst in Amsterdam op 4 augustus.

In 1988, 25 jaar geleden, werd in Utrecht de eerste roze viering georganiseerd, een kerkdienst met bijzondere aandacht voor seksuele diversiteit. De afgelopen jaren zijn er maar liefst acht roze vieringen bijgekomen. Eén van deze vieringen is de Gay Pride Kerkdienst op 4 augustus a.s. in de Gay Pride week. Wielie Elhorst, voorzitter van het LKP, de landelijke koepelorganisatie van de christelijke LHBT-beweging: “Kennelijk is er onder LHBT’ers een groeiende behoefte aan een vertrouwde en veilige plek om te vieren: om verhaal te doen en op verhaal te komen.”

25 jaar inclusief roze vieringen
De Utrechtse studentenpredikante Anna Wies Rypkema was de eerste die in 1988 in de Janskerk een roze viering organiseerde, op de zondag vóór de Roze Zaterdag. Een traditie werd geboren, direct ook opgepakt door de organisatie van de Roze Zaterdag die datzelfde jaar ook met een roze viering kwam. Heleen de Boer, vice-voorzitter van het LKP en verantwoordelijk voor deze vieringen: “Ieder jaar weer is er een lokale groep enthousiaste mensen die aan de slag gaat en een viering neerzet die steevast 700 tot 800 mensen trekt. Voor sommige mensen is de viering op Roze Zaterdag de enige kerkdienst die ze in een jaar bezoeken.” Na een periode waarin een aantal roze vieringen verdwenen, lijkt er met acht nieuwe initiatieven in korte tijd een opleving gaande. De Boer: “Het aardige is dat veel vieringen een heel eigen karakter hebben, van breed-oecumenisch, tot meer evangelical, van klein en ingetogen tot groot en uitbundig. Gemeen heeft iedere variant dat het laat zien hoe er inclusief, dat is: geschikt voor iedereen, kan worden gevierd.”

Reflecteren in de Gay Pride Kerkdienst
In 2010 is de Gay Pride Kerkdienst ontstaan, uit een samenwerking tussen de Protestantse Kerk Amsterdam (PKA) en het LKP. Ds. Julia van Rijn, scriba (stedelijk secretaris) van de PKA, en dit jaar betrokken bij de voorbereiding van de Gay Pride Kerkdienst: “De Protestantse Kerk Amsterdam wil Gods liefde gestalte geven in de stad. Het is voor ons zonneklaar dat daar bij hoort dat we ons willen verbinden aan de Gay Pride door een Gay Pride Kerkdienst.” Het thema van de dienst is hetzelfde als van de Gay Pride: ‘Reflect’. Ds. Ferdinand Borger, voorganger dit jaar: “Tijdens de dienst hebben we de gelegenheid om in de spiegel te kijken. Is dit de samenleving die we willen? Heeft diversiteit slechts een gedoogstatus of kunnen we verder komen? ‘Reflect’ is de oproep om elkaar opnieuw in de ogen te kijken.” Aan de dienst die op 4 augustus om 12.30 uur plaatsvindt in de Keizersgrachtkerk, wordt verder medewerking verleend door: Sipke Jan Bousema (column), Monique Samuel (Bijbellezingen) en Sjors van der Panne (zang). De opbrengst van de collecte gaat naar het Pride Fonds dat bijdraagt aan ‘Warriors for Love’, een LHBT-campagne van Sipke Jan Bousema.

Organisatie Gay Pride Kerkdienst
De verantwoordelijkheid voor de Gay Pride Kerkdienst wordt gezamenlijk gedragen door: Protestantse Kerk Amsterdam, LKP – Landelijke koepelorganisatie christelijke LHBT-beweging, Keizersgrachtkerkgemeente en CHJC – Vereniging van christelijke homo’s, lesbiennes en biseksuelen.

———————————————————LKP Protestantse kerk Amsterdam

Categorie:
Amsterdam, Cultuur, Gay Pride, Religie
Tags: