Wij zijn er voor Amsterdam en omstreken.

5 december 2015: Amsterdam vangt LHBT-vluchtelingen die daaraan behoefte hebben apart op.
1 april 2016: Amsterdam viert 15 jaar homohuwelijk met I Amsterdam in regenboogkleuren
30 augustus 2015: Amsterdam schaft verplichte geslachtsregistratie op gemeentelijke formulieren af
2016: EuroPride in Amsterdam
1 maart 2023: Op 1 maart ondertekenden 14 partijen het provinciaal regenboogstembus akkoord 2023.
2016; COC Amsterdam e.o. bestaat zeventig jaar!
2013: COC Amsterdam e.o presenteert het RAINBOW-project: een nieuw lespakket voor voorlichting op scholen
8 april 2013: groot protest in Amsterdam tijdens bezoek Poetin
2014: oprichting van AmsterdamPinkPanel, een onderzoekspanel voor veiligheid van LHBT Amsterdammers
2015: start Cocktail, maatjesproject voor LHBT asielzoekers in Amsterdam en Almere
2021: COC Amsterdam bestaat 75 jaar!

Doe mee!

Op verschillende manieren kun jij helpen om onze activiteiten in Amsterdam en omgeving mogelijk te maken, voor nu en de toekomst.

Steun COC

Steekincident homo-ontmoetingsplaats Vondelpark (nieuwsbrief)

22 oktober 2013 -

Rosarium Vondelpark - COC AmsterdamIn het Rosarium in het Vondelpark is in de nacht van zaterdag 14 op zondag 15 september een 55-jarige man neergestoken. Het slachtoffer ging om 2 uur ’s nachts naar de homo-ontmoetingsplaats en werd daar door de dader aangesproken met de vraag ‘Hoor jij daar ook bij?’ Daarna werd de man werd vijftien keer met een scherp mes gestoken en rende de dader weg.

Het slachtoffer maakt het naar omstandigheden goed. Er zijn geen vitale organen geraakt en hij is inmiddels thuis om te herstellen. Hij is er uiteraard flink van geschrokken en hij kan er eigenlijk niet bij dat in een tolerant land als Nederland zoiets gebeurt. “De emotionele schade zou uiteindelijk nog wel eens groter kunnen zijn dan de fysieke”, stelt politiewoordvoerder Ellie Lust.

De mishandeling werd door COC Amsterdam gekwalificeerd als ‘het meest gewelddadige incident tegen homoseksuelen van de afgelopen jaren’. Het COC is in nauw overleg met politie en het Openbaar Ministerie om te kijken, hoe dit soort zaken in de toekomst aangepakt en voorkomen kunnen worden.

Het Rosarium zou bekend staan als een onveilige plek. ‘Je neemt een risico door daar ’s nachts te cruisen’, zegt Albert Roele van het COC. Als reactie hierop meldde politie Amsterdam dat ze meer gaat surveilleren bij de homo-ontmoetingsplek. Het extra toezicht zal zowel zichtbaar als onzichtbaar zijn.

Op 8 oktober besteedde het televisieprogramma Opsporing Verzocht aandacht aan de zaak. Naar aanleiding van de uitzending kwamen tot nu toe twee tips binnen. Uit de getuigenverklaringen wordt duidelijk dat de dader een man is van ongeveer 40 jaar oud. Hij wordt geschat tussen de 1.80 en 1.85 meter lang en heeft een tenger postuur. En hij is kaal of in ieder geval heeft hij zijn haar erg kort afgeschoren. Zijn kleding was opvallend, hij droeg namelijk een zwart trainingspak met een witte baan op zijn broek langs de lengte van zijn been.

De politie komt graag in contact met mensen die iets van het steekincident gezien of gehoord hebben. Bel of mail de Roze Politie: 020-559 5385  / rozeinblauw@amsterdam.politie.nl

Bekijk hier de uitzending van Opsporing Verzocht: http://avro.nl/opsporingverzocht/Zaken/20131008/amsterdam_steekincident.aspx

Door: Anneke Arentsen

Categorie:
Amsterdam, Discriminatie, Homo-emancipatie, Politie
Tags:
, , ,