Wij zijn er voor Amsterdam en omstreken.

30 augustus 2015: Amsterdam schaft verplichte geslachtsregistratie op gemeentelijke formulieren af
2016; COC Amsterdam e.o. bestaat zeventig jaar!
2021: COC Amsterdam bestaat 75 jaar!
2015: start Cocktail, maatjesproject voor LHBT asielzoekers in Amsterdam en Almere
2013: COC Amsterdam e.o presenteert het RAINBOW-project: een nieuw lespakket voor voorlichting op scholen
5 december 2015: Amsterdam vangt LHBT-vluchtelingen die daaraan behoefte hebben apart op.
2016: EuroPride in Amsterdam
1 april 2016: Amsterdam viert 15 jaar homohuwelijk met I Amsterdam in regenboogkleuren
1 maart 2023: Op 1 maart ondertekenden 14 partijen het provinciaal regenboogstembus akkoord 2023.
2014: oprichting van AmsterdamPinkPanel, een onderzoekspanel voor veiligheid van LHBT Amsterdammers
8 april 2013: groot protest in Amsterdam tijdens bezoek Poetin

Doe mee!

Op verschillende manieren kun jij helpen om onze activiteiten in Amsterdam en omgeving mogelijk te maken, voor nu en de toekomst.

Steun COC

Transgenderwet aangenomen door Tweede Kamer

9 april 2013 -

De transgenderwet, ook bekend als artikel 28, is vandaag aangenomen door de Tweede Kamer. Transgenders krijgen met deze nieuwe wet de zelfbeschikking over hun eigen geslacht. Zij worden niet meer verplicht tot operaties én onvruchtbaarheid. Een grote stap voorwaarts, maar er is nog een lange weg te gaan om transgenders uit hun achterstandspositie te halen.

In de nieuwe handreiking ‘Aandacht voor de T in LHBT-beleid’ zetten Kennisinstituut MOVISIE en Transgender Netwerk Nederland op een rij wat gemeenten en lokale organisaties hieraan kunnen doen.

Transgenders bevinden zich in een kwetsbare positie. Van de transgenders die deelnamen aan het SCP onderzoek ‘Worden wie je bent’ geeft 40% aan negatieve reacties te ervaren vanwege het trans-zijn en de helft is op het werk niet open hierover. Het welzijn van transgenders laat helaas nog veel te wensen over. Zo geeft 60% van de transgender respondenten aan dat zij eenzaam zijn en 70% heeft ooit aan zelfmoord gedacht.

Transgenders in de gemeente
Zoals iedere burger hebben transgenders te maken met voorzieningen en regels in hun gemeente. Voor een nieuw paspoort, voor uitkeringen, voor een veilige buurt of voor sportaccommodaties. De gemeente kan op deze terreinen veel voor transgenders betekenen, maar achtergrondkennis over deze groep is nodig om de juiste maatregelen te treffen. Vandaar dat MOVISIE en Transgender Netwerk Nederland (TNN) de handreiking ‘Aandacht voor de T in LHBT-beleid’ hebben geschreven.

Juul van Hoof van MOVISIE: “In de praktijk blijkt dat beleidsmakers voor emancipatie van lesbische vrouwen, homoseksuele mannen, biseksuelen en transgenders (LHBT’s), weinig aandacht hebben voor transgenders. Met deze handreiking willen we hen stimuleren de gehele doelgroep van LHB én T op het netvlies te houden en écht werk te gaan maken van de T in het LHBT-beleid.”

Aandacht voor de T in LHBT-beleid
In ‘Aandacht voor de T in LHBT-beleid’ zetten MOVISIE en TNN op een rij wat gemeenten en lokale organisaties kunnen doen om transgenders uit hun achterstandspositie te halen. Het begint met algemene achtergrondinformatie over transgenders. Wat betekent de term transgender eigenlijk? Van geslacht veranderen,hoeis dat voor transgenders? En wat is de positie van transgenders in Nederland?
Download vanaf 9 april 2013 de gratis handreiking ‘Aandacht voor de T in LHBT-beleid’van MOVISIE en TNN.

Categorie:
Amsterdam, Tansgender
Tags:
, , , , , ,