Dutch Fashion Designer Mattijs van Bergen en ruimtelijk vormgever Oeri van Woezik onthulden vrijdag 5 augustus hun creatie, de Amsterdam Rainbow dress in samenwerking met COC Amsterdam.
De onthulling vond plaats bij COC’s Shakespeare Club in het Amsterdam Museum. Deze zestien meter lange jurk met de stadsvlag van Amsterdam en vlaggen van landen waar homoseksuele handelingen nog steeds strafbaar zijn (72 landen) onderstreept het belang van vrijheid van expressie, veiligheid, openheid en diversiteit die Amsterdam aan LHBT-ers biedt. Topmodel Valentijn de Hingh presenteerde de jurk en fotograaf Pieter Henket maakte een fotoreportage in het Rijksmuseum.
Amsterdam Rainbow Dress
De jurk is een co-creatie van fashion designer Mattijs van Bergen en ruimtelijk vormgever Oeri van Woezik. In de jurk zijn de nationale vlaggen verwerkt van landen waar homoseksualiteit nog altijd is opgenomen in het wetboek van strafrecht. Het lijfje van de Amsterdam Rainbow Dress is gemaakt van de Amsterdamse vlag. Hiermee wordt het belang onderstreept dat Amsterdam open blijft staan voor LHBT-vluchtelingen die in hun land worden vervolgd om wie zij zijn of van wie zij houden. “Het idee ontstond spontaan toen ons de vlaggen van de afgelopen Pride Walk werden aangeboden. We hebben met deze jurk de internationale boodschap van de vlaggenparade op de Pride Walk / Roze Zaterdag vertaald naar een lokale boodschap van verbinding in Amsterdam”, aldus Arnout van Krimpen, activiteiten team COC Amsterdam.
Van Bergen en Van Woezik onderstrepen het belang van vrije expressie: “Jezelf kunnen zijn, doen wat je voelt, vrijelijk je kunnen uiten, is essentieel voor je geluk en je persoonlijke ontwikkeling. Dat vrijheid op liefde nog steeds in zoveel landen wordt ingeperkt, is schrikbarend. De gaypride is niet alleen een feest, maar vooral ook een momentum om duidelijk te kunnen maken wat volgens ons universeel voor alle mensen wereldwijd belangrijk is of zou moeten zijn”.
Na EuroPride 2016
Elk jaar zal gekeken worden of de wetgeving in de landen die vertegenwoordigd zijn in de Amsterdam Rainbow Dress is aangepast. Mocht in een van de landen homoseksualiteit niet langer strafbaar zijn dan zal de vlag vervangen worden door een regenboogvlag. Dit zal tijdens een jaarlijkse ‘Amsterdam LGBT Freedom Ceremony’ bekend gemaakt worden.
Amsterdam
Amsterdam is door de eeuwen heen een ‘shelter city’ geweest voor mensen die op andere plekken in Nederland, Europa, of de wereld niet veilig waren om de denkbeelden die zij hadden, of om de persoon die zij waren. “Amsterdam als ‘veilige haven’, ook voor LHBTvluchtelingen uit deze 72 landen, ontstaat niet vanzelf. Het is belangrijk dat Amsterdammers vanuit een gezamenlijk besef van gelijkwaardigheid zich inzetten voor openheid, inclusiviteit”, aldus Peter de Ruijter, voorzitter van COC Amsterdam.
COC’s Shakespeare Club bij het Amsterdam Museum
De Amsterdam Rainbow Dress werd gepresenteerd bij COC’s Shakespeare Club. COC’s Shakespeare Club is elke avond tot 23 uur geopend tot en met aanstaande zondag 7 augustus. Deze plek is binnen de EuroPride bedoeld als een hang-out waar je mensen kunt ontmoeten en altijd iets te doen is. Ze is gecreëerd om het zeventig jarig bestaan van COC Amsterdam en COC Nederland te vieren. Peter de Ruijter: “De energie van verbinding en ontmoeting tijdens twee weken COC’s Shakespeare Club was fantastisch. Hiermee kunnen de vrijwilligers van COC Amsterdam verder bijdragen aan de openheid, inclusiviteit in een divers Amsterdam door nieuwe samenwerking binnen en buiten de LHBT-gemeenschap.”
Landen waar homoseksuele handelingen strafbaar zijn
- Afrika: Algerije, Angola, Botswana, Burundi, Kameroen, Comoren, Egypte, Eritrea, Ethiopië, Gambia, Ghana, Guinea, Kenia, Liberia, Libië, Malawi, Mauritanië, Mauritius, Marokko, Namibië, Nigeria, Senegal, Sierra Leone, Somalië, Zuid Sudan, Sudan, Swaziland, Tanzania, Togo, Tunesië, Uganda, Zambia, Zimbabwe.
- Azië: Afghanistan, Bangladesh, Bhutan, Brunei Darussalam, Gaza (in de Bezette
Palestijnse Gebieden), India, Zuid Sumatra en de Atjeh provincie (in Indonesië), Irak, Iran, Koeweit, Libanon, Maleisië, Malediven, Myanmar, Oman, Pakistan, Qatar, Saoedi-Arabië, Singapore, Sri Lanka, Syrië, Turkmenistan, Verenigde Arabische Emiraten, Oezbekistan, Jemen. - Latijns Amerika & Caribisch gebied: Antigua en Barbuda, Barbados, Belize, Dominica, Grenada, Guyana, Jamaica, Saint Kitts en Nevis, Saint Lucia, Saint Vincent en de Grenadines, Trinidad en Tobago.
- Oceanië: Cookeilanden (vrije associatie met Nieuw-Zeeland), Kiribati, Papua Nieuw Guinea, Samoa, Salomonseilanden, Tonga, Tuvalu.
- Landen waar de doodstraf staat op homoseksuele handelingen: Iran, Irak, Mauritanië, Saoedi-Arabië, Sudan, Jemen.
Mensen en Organisaties die hun medewerking verleend hebben:
Fashion designer Mattijs van Bergen, ruimtelijk vormgever Oeri van Woezik, topfotograaf Pieter Henket, topmodel Valentijn de Hingh, Star Studded Studios bekend van DJ Joost van Bellen en Sander Stenger, het Amsterdam Museum en het Rijksmuseum. Verdere bijdragen zijn geleverd door Tracey Ayero van stichting OUT&Proud Diamond Group, schrijver en presentator Margriet van der Linden, Conservator Amsterdam Museum Thijs Boers, Arnout van Krimpen (COC Amsterdam), Jochem Kaan (COC Amsterdam) en voorzitter COC Amsterdam Peter de Ruijter.