Wij zijn er voor Amsterdam en omgeving.

2014: oprichting van AmsterdamPinkPanel, een onderzoekspanel voor veiligheid van LHBT Amsterdammers
2016: EuroPride in Amsterdam
30 augustus 2015: Amsterdam schaft verplichte geslachtsregistratie op gemeentelijke formulieren af
1 april 2016: Amsterdam viert 15 jaar homohuwelijk met I Amsterdam in regenboogkleuren
2016; COC Amsterdam e.o. bestaat zeventig jaar!
1 maart 2023: Op 1 maart ondertekenden 14 partijen het provinciaal regenboogstembus akkoord 2023.
2021: COC Amsterdam bestaat 75 jaar!
5 december 2015: Amsterdam vangt LHBT-vluchtelingen die daaraan behoefte hebben apart op.
2015: start Cocktail, maatjesproject voor LHBT asielzoekers in Amsterdam en Almere
2013: COC Amsterdam e.o presenteert het RAINBOW-project: een nieuw lespakket voor voorlichting op scholen
8 april 2013: groot protest in Amsterdam tijdens bezoek Poetin

Doe mee!

Op verschillende manieren kun jij helpen om onze activiteiten in Amsterdam en omgeving mogelijk te maken, voor nu en de toekomst.

Steun COC

COC Zwolle: gemeente passief bij pestgeval

15 July 2013 -

Collega’s van COC Zwolle berichten het volgende.

Vorige week werd bekend dat twee Zwolse studentes door medeflatbewoners in de Hemerkenstraat te Zwolle maandenlang gepest, uitgescholden, bedreigd en geïntimideerd zijn omdat ze lesbisch zijn. COC Zwolle vindt het verontrustend dat instanties die van de situatie op de hoogte waren, geen actie ondernamen.

De pesterijen startten met een verzoek van de studentes aan hun buurtbewoners om te stoppen met overlast en geluidshinder. De situatie werd vrijwel meteen grimmiger en richtte zich op de lesbische geaardheid van het stel. Ze werden lastig gevallen, gepest, bedreigd en geïntimideerd.

De studentes hebben vervolgens meerdere malen aangeklopt bij de woningbouwvereniging en de politie, zo blijkt uit een gesprek dat het bestuur van COC Zwolle afgelopen week met hen had. Ook zochten ze contact met het Leger des Heils, dat in de flat een begeleid wonen project beheert. Ze maakten melding van de situatie en vroegen om hulp. Die bleef echter uit.

Voorzitter Ilja de Jong van COC Zwolle: “Wij zijn verontrust over de lakse houding van de instanties die benaderd zijn door het stel. We hebben regelmatig contact met gemeente, politie en justitie, specifiek gericht op de aanpak van discriminatie vanwege seksuele geaardheid. Nu blijkt dat er in de praktijk niet altijd adequaat gehandeld wordt.”

Vanaf het moment dat de pesterijen zich richtten op de geaardheid van het stel, hadden partijen in actie moeten komen, vindt COC Zwolle. “Iedereen heeft recht op een veilige leefomgeving. We zijn geschrokken van het feit dat er niet ingegrepen is en er niets geleerd is van vergelijkbare zaken in andere gemeenten. Ook in dit geval zijn de slachtoffers uiteindelijk zelf verhuisd in plaats van dat er is opgetreden tegen daders. Ons gevoel van onveiligheid is gegroeid. De homogemeenschap vraagt daarom om een duidelijk signaal vanuit de gemeente, de politiek en andere betrokkenen”, aldus Ilja de Jong.

COC Zwolle benadert op dit moment gemeente, politieke partijen, justitie en andere betrokkenen om met hen te bespreken wat zij kunnen doen om herhaling van een situatie als deze te voorkomen.

coc zwolle logo

Categorie:
Discriminatie, Homo-emancipatie
Tags: