Wij zijn er voor Amsterdam en omgeving.

2016: EuroPride in Amsterdam
30 augustus 2015: Amsterdam schaft verplichte geslachtsregistratie op gemeentelijke formulieren af
1 maart 2023: Op 1 maart ondertekenden 14 partijen het provinciaal regenboogstembus akkoord 2023.
2016; COC Amsterdam e.o. bestaat zeventig jaar!
2014: oprichting van AmsterdamPinkPanel, een onderzoekspanel voor veiligheid van LHBT Amsterdammers
5 december 2015: Amsterdam vangt LHBT-vluchtelingen die daaraan behoefte hebben apart op.
1 april 2016: Amsterdam viert 15 jaar homohuwelijk met I Amsterdam in regenboogkleuren
2013: COC Amsterdam e.o presenteert het RAINBOW-project: een nieuw lespakket voor voorlichting op scholen
2015: start Cocktail, maatjesproject voor LHBT asielzoekers in Amsterdam en Almere
2021: COC Amsterdam bestaat 75 jaar!
8 april 2013: groot protest in Amsterdam tijdens bezoek Poetin

Doe mee!

Op verschillende manieren kun jij helpen om onze activiteiten in Amsterdam en omgeving mogelijk te maken, voor nu en de toekomst.

Steun COC

PERSBERICHT

Amsterdam, 21 april 2021.

Herdenking op en rond Homomonument 4 mei 2021

‘4 Mei geen herdenkingen op grote schaal’ zo luidt het laatste advies.

We zijn eruit. Ook dit jaar geen herdenking op grote schaal op en rond ons Homomonument op de Westermarkt in Amsterdam.
De adviezen van de Veiligheidsregio en het RIVM geven ons onvoldoende ruimte dat verantwoord te kunnen doen met een groep van meer dan 1200 belangstellenden.

Maar dat betekent niet dat we dit jaar niet gaan herdenken. Het comité 4 mei Herdenking Homomonument heeft na rijp beraad gekozen voor een livestreaming van een besloten plechtigheid vanuit de Westerkerk.

Toespraken en zang/muziek
De sprekers die zullen reageren op het jaarthema ’Na 75 jaar vrijheid’ zijn; namens de LGBTI+ beweging Marie Ricardo (directeur van COC Nederland), Stan Huijbrechts (student, transjongen) en Splinter Chabot (schrijver, presentator).

De vorig jaar geprogrammeerde Molukse zangeres Coos Manuputty zal twee passende liederen vertolken. ‘Ken je mij’ van tekstdichter Huub Oosterhuis. Dit lied werd tijdens de Nationale Dodenherdenkingherdenking 2018 gezongen door Trijntje Oosterhuis en Yosina Roemajauw. Met het Molukse nummer  ‘Waktu di pankuan ibu’ (Toen ik nog in mijn moeders schoot lag) staat Manuputty  d.m.v. foto’s ook stil bij ‘Molukkers 70 jaar in Nederland’. Achter de vleugel haar vaste begeleider Berry Vink.

Leden van de Regimentsfanfare Garde Grenadiers en Jagers uit Assen zorgen wederom voor; ‘Signaal Taptoe’ voorafgaande aan de 2 minuten stilte, het Wilhelmus en koraalmuziek tijdens het uitdragen van een beperkt aantal bloemstukken.

Kransen
Het is onmogelijk gebleken 45 bloem-/kransstukken op veilige afstand uit te dragen en een plek te geven op de tredendriehoek. Een keuze maken uit de lijst van 45 organisaties zou eenieder te kort doen.  Daarom is gekozen ons te beperken tot het organisatiecomité 4 mei herdenking Homomonument.

De krans van de Gemeente Amsterdam die alle Amsterdammers vertegenwoordigt zal worden gelegd door wethouder de Vries en locoburgemeester Groot Wassink. Het COC Nederland zal een krans leggen voor alle LGBTI+ organisaties. De Stichting Homoseksualiteit en Krijgsmacht bestaande uit alle legeronderdelen legt de derde krans.
De landelijke Politie, Brandweer Nederland, Ambulance Amsterdam, Douane, Belasting en het Ministerie van Veiligheid en Justitie worden in het comite 4 mei herdenking Homomonument vertegenwoordigd door een afgevaardigde van Roze in Blauw.

De vijfde krans wordt geplaatst door de Stichting Homomonument, zij vertegenwoordigt deze keer alle LGBTQI+ afgevaardigden die niet alleen op 4 mei maar ook door het jaar heen op het monument van trots hun gezicht laten zien.

Natuurlijk is het groepen en individuen vrij om gedurende de 4e mei overdag een bloemengroet achter te laten op de tredendriehoek aan de Keizersgracht.

De uitzending vanuit de Westerkerk zal worden besloten met een orgelwerk getiteld HOOP van de vorig jaar overleden organist, pianist, componist Louis van Dijk. Organist is Jan Pieter Lanooy.

Livestream: De actuele link zal worden gedeeld op de site van homomonument.nl en westerkerk.nl

MVS Gaystation gaat samen met verslaggever Beer Swildens van Meijt.TV een compilatie maken van de livestream die zal worden gedeeld via de diverse sociaal mediakanalen en Salto Amsterdam. En gesprekken voeren met een aantal betrokkenen.

Met de bovenstaande opzet hopen we toch veel mensen direct of indirect te betrekken bij deze aangepaste herdenking van de 4e mei 2021.

We kijken inmiddels uit naar 2022 waar we hopelijk weer in alle vrijheid samen mogen komen op en rond het Homomonument.

Tenslotte een woord van dank aan de volgende organisaties die een financiële bijdrage hebben geleverd: Bob Angelo Fonds, 4/5 mei comite Amsterdam, de Westerkerk, Belastingdienst en de Stichting Homomonument.

Namens het comité 4 mei Herdenking Homomoment,

Menne Vellinga
ceremoniemeester