Wij zijn er voor Amsterdam en omstreken.

2014: oprichting van AmsterdamPinkPanel, een onderzoekspanel voor veiligheid van LHBT Amsterdammers
2013: COC Amsterdam e.o presenteert het RAINBOW-project: een nieuw lespakket voor voorlichting op scholen
30 augustus 2015: Amsterdam schaft verplichte geslachtsregistratie op gemeentelijke formulieren af
2016: EuroPride in Amsterdam
5 december 2015: Amsterdam vangt LHBT-vluchtelingen die daaraan behoefte hebben apart op.
2016; COC Amsterdam e.o. bestaat zeventig jaar!
2021: COC Amsterdam bestaat 75 jaar!
8 april 2013: groot protest in Amsterdam tijdens bezoek Poetin
1 maart 2023: Op 1 maart ondertekenden 14 partijen het provinciaal regenboogstembus akkoord 2023.
1 april 2016: Amsterdam viert 15 jaar homohuwelijk met I Amsterdam in regenboogkleuren
2015: start Cocktail, maatjesproject voor LHBT asielzoekers in Amsterdam en Almere

Doe mee!

Op verschillende manieren kun jij helpen om onze activiteiten in Amsterdam en omgeving mogelijk te maken, voor nu en de toekomst.

Steun COC

COC-boot is ode aan iedereen die zich niet thuis voelt in het hokje ‘man’ of ‘vrouw’

5 augustus 2017 -

De COC-boot bij Pride Amsterdam is een ode aan iedereen die zich niet thuis voelt in het traditionele beeld van wat een ‘man’ of ‘vrouw’ hoort te zijn. De transman met littekens over de borst, de ‘vrouwelijke’ homoman, degene die zich man noch vrouw voelt: onder het motto ‘BE YOU!’ laten ze op de COC-boot zien dat ze trots zijn op hun identiteit én op hun lijf.

Hokjes als ‘man’ of ‘vrouw’, homo of hetero zouden er volgens het COC niet toe moeten doen. Het is tijd voor een samenleving waarin ieder mens vrij en veilig zichzelf kan zijn.

Met een open brief in NRC Handelsblad roept het COC de kabinetsonderhandelaars zaterdag op om een einde te maken aan verplichte geslachtsregistratie door de overheid. Dat maakt het leven eenvoudiger voor gendernonconforme mensen: mensen die zich niet thuis voelen in het traditionele beeld van ‘man’ of ‘vrouw’.

Moeite met ‘vrouwelijke mannen’

Ongeveer één op de twintig Nederlanders (4 procent) is gendernonconform. Nederland heeft moeite met ‘vrouwelijke mannen’ en ‘mannelijke vrouwen’. Ze krijgen een waarderingscijfer van 5,5, tegenover een 6,7 voor lesbiennes en homoseksuelen. Traditionele beelden over mannelijkheid en vrouwelijkheid vormen volgens het Sociaal en Cultureel Planbureau een ‘wortel van de afwijzing van homoseksualiteit’.*

Oproep aan kabinetsonderhandelaars: stop verplichte geslachtsregistratie

Het COC roept de partijen die onderhandelen over een nieuw kabinet zaterdag met een open brief in NRC op om een einde te maken aan verplichte geslachtsregistratie door de overheid. Iedereen die dat wil, zou de categorie ‘geslacht’ op paspoort en ander officiële documenten moeten kunnen laten doorhalen. Verplichte registratie is volgens het COC onnodig en dwingt mensen in hokjes waarin ze zich niet altijd thuis voelen.

Registratie leidt voor veel gendernonconforme mensen, mensen met een intersekse conditie en transgenders regelmatig tot pijnlijke situaties in het dagelijks leven. Iemand die als vrouw leeft, wordt in een volle wachtkamer opgeroepen als ‘meneer’. Douanemedewerkers halen een gendernonconform persoon uit de rij omdat ze vinden dat uiterlijk en geslacht niet overeenkomen. Ouders van interseksekinderen besluiten soms zonder medische noodzaak om hun kindje fysiek te laten aanpassen, om het maar als jongen of meisje aan te kunnen aangeven bij de burgerlijke stand.

Trots op lijf en leven 

Gendernonconforme mensen laten op de COC-boot zien dat ze trots zijn op wie ze zijn. Wanneer de witte COC-boot op de tonen van het Zwanenmeer onder de bruggen van de Prinsengracht uitvaart, rijzen twee opvarenden tot grote hoogte boven de boot. Op de slotakkoorden van het Zwanenmeer geven ze zich bloot en tonen zich trots op zichzelf én op hun lijf. De muziek gaat over in Brand New Day, de dag waarop hokjes als ‘man’ of ‘vrouw, homo of hetero er niet meer toe doen en iedereen vrij en veilig is om zichzelf te zijn.

De COC-boot kwam tot stand in samenwerking met de Transketeers, een collectief dat streeft naar positieve zichtbaarheid van de trans- en gendernonconforme mensen (www.transketeers.com).

*Archives of Sexual Behaviour 2012, Sociaal en Cultureel Planbureau 2013.

 

[Tekst: COC NL]

Categorie:
Gay Parade, Gay Pride
Tags:
, , , ,