Wij zijn er voor Amsterdam en omstreken.

1 april 2016: Amsterdam viert 15 jaar homohuwelijk met I Amsterdam in regenboogkleuren
2016; COC Amsterdam e.o. bestaat zeventig jaar!
30 augustus 2015: Amsterdam schaft verplichte geslachtsregistratie op gemeentelijke formulieren af
2016: EuroPride in Amsterdam
2013: COC Amsterdam e.o presenteert het RAINBOW-project: een nieuw lespakket voor voorlichting op scholen
2014: oprichting van AmsterdamPinkPanel, een onderzoekspanel voor veiligheid van LHBT Amsterdammers
5 december 2015: Amsterdam vangt LHBT-vluchtelingen die daaraan behoefte hebben apart op.
2015: start Cocktail, maatjesproject voor LHBT asielzoekers in Amsterdam en Almere
8 april 2013: groot protest in Amsterdam tijdens bezoek Poetin
2021: COC Amsterdam bestaat 75 jaar!
1 maart 2023: Op 1 maart ondertekenden 14 partijen het provinciaal regenboogstembus akkoord 2023.

Doe mee!

Op verschillende manieren kun jij helpen om onze activiteiten in Amsterdam en omgeving mogelijk te maken, voor nu en de toekomst.

Steun COC

Regenboog-Iftar’ 25 april 2022 zeer geslaagd

29 mei 2022 -

Op 25 april heeft onze stads(deel)-coördinator Pim Ligtvoet (Amsterdam Nieuw-West) samen met o.a. emancipatiecentrum voor mannen Daadr8, en Vrouw en Vaart een zeer geslaagde Regenboog Iftar in Osdorp gehouden. Lees hieronder zijn verslag.

Projectgroep
– COC Amsterdam stadsdeel Nieuw-West  (Pim Ligtvoet, Mike Woods)
– LHBTIQ+ groep AZC Osdorp m.m.v. studenten ‘Vooruit’ Marie Declercq en Sterre Heijligers
– Project ‘Gouden Mannen’, mannenemancipatiecentrum Daadkr8, Osdorp (Marlijn van de Pol e.a.).

Doel en doelgroep

Om mee te beginnen, de Regenboog/ Rainbow Iftar eindigde in een Koerdisch-Turkse polonaise, waaraan zo goed als alle ruim 50 aanwezigen deelnamen. Fantastisch. Het was onze bedoeling om hetero en LHBTIQ+, moslims en niet-moslim, man en vrouw, vluchteling en burger door een Ramadan-maaltijd bij elkaar te brengen. Dat doel is bereikt. 

Vanuit de ‘Gouden Mannen’ en de organisatie daarom heen waren zo’n 25 twintig deelnemers aanwezig, voor een groot deel moslim; twee van hen brachten muziek ten gehore. Van het AZC Osdorp deden 12 personen mee, inclusief de twee studenten van Vooruit. Twee van hen waren moslim, onder wie de bespeler van het keybord. De LHBTIQ+ gemeenschap uit Nieuw-West en de Amsterdamse regio was met 7 mensen present. Onder hen professor Gloria Wekker, de ambtenaar diversiteit van het stadsdeel  Minouche Mulder en collega-coördinator Amstelveen Piet Scholte. Er waren vier LHBTIQ+ gasten die hun verhaal vertelden, twee van hen moslim. En tenslotte namen de vier tafelvoorzitters van stichting Kezban, algemeen gespreksleider Rahma el Hanoufi en vier mensen uit haar netwerk deel, de meesten waren moslim. Helaas was een klein aantal mensen door ziekte verhinderd, onder wie Mike Woods (COC Amsterdam e.o.).

Programma

De aanwezigen werd na binnenkomst vanaf 17 uur gevraagd ‘door elkaar’ aan de tafels te gaan zitten en is daarbij ook geholpen. Zo konden mensen van verschillende doelgroepen en talen met elkaar kennis maken. De avond werd geopend door Zainab Makhlouf, voorzitter van Vrouw en Vaart, en mijn persoon. Daarna kreeg de gesprekleider, Rahma el Hanoufi, het woord. Zij begeleidde de vier gasten die als ‘spreker’ vóór de maaltijd hun verhaal deden, in het NL en/ of Engels. Ieder van hen ging hierna aan een andere tafel zitten. Na een oproep tot gebed, ‘geleend’ van youtube, werd de vasten gebroken en het buffet opengesteld.

Pim (L) en Rahma (R)
Burak aan het woord tussen de andere sprekers

Het eten, deels vegetarisch, was bereid door de kokkin van Vrouw en Vaart, Zoubida Salhi, en een aantal medewerkers. Leden van de hospitality groep assisteerden bij het buffet. De kwaliteit van de maaltijd werd door de AZC-ers, maar ook door de anderen hoog geprezen. Dat droeg bij tot de sfeer aan tafel. Rahma, de tafelvoorzitters en de leden van de projectgroep zorgden er zo nodig voor dat het gesprek over de verhalen van de sprekers en ieders persoonlijke ervaring goed verliep. De muziek van Recep (ud en zang) en Ruhi (zang) na het eten was zo aanstekelijk dat de aanwezigen uiteindelijk niet op hun stoel konden blijven zitten. Om 21 uur werd de Regenboog Iftar in opperbeste stemming afgesloten.

Recep en Ruhi

Evaluatie

Op 10 mei vond bij Daadkr8 de interne evaluatie plaats. Die pakte zeer positief uit. Het meest effectief bleken de tafelgesprekken te zijn  geweest. De ‘Gouden Mannen’ die niet hadden deelgenomen hoorden de verhalen van de anderen, wat tot discussies leidde die tot nu toe niet mogelijk waren geweest. Daadkr8 wil daarom door het jaar heen meer van dergelijke maaltijden gaan houden en Vrouw en Vaart plant na afloop van de volgende Ramadan een soortgelijk ontbijt voor vrouwen. Beide organisaties gaan proberen voornamelijk met eigen krachten te doen. De AZC-groep was over alles erg enthousiast. En de niet-moslim LHBTIQ+-ers uit Nieuw-West en de rest van de stad waren onder de indruk van de avond. Net als wij van de projectgroep.

Budget

Dankzij het Bob Angelofonds was er een bedrag van 725 euro beschikbaar, wat voornamelijk besteed is aan de Iftarmaaltijd. COC Amsterdam NW gaf een geldelijke bijdrage aan de muzikant en de spreekster van het AZC. De andere kosten, inclusief de flyers, werden betaald vanuit het jaarprogramma van Daadkr8 en Vrouw en Vaart.

Categorie:
Geloof & cultuur
Tags:
, , , , , , , ,