Zou jij hiv-remmers slikken om een infectie te voorkomen? GGD Amsterdam zoekt deelnemers voor een proef met PrEP, een pil met hiv-remmers die een hiv-infectie kan voorkomen. Uit recent internationaal onderzoek blijkt dat PrEP heel effectief is: nieuwe hivinfecties nemen met 86 procent af. Doel van dit project is om te onderzoeken hoeveel mannen PrEP willen gebruiken, hoe trouw de tabletten worden ingenomen, hoe het PrEP gebruik wordt ervaren en of het condoomgebruik verandert.
Het onderzoeksproject, waaraan 370 mannen kunnen deelnemen, richt zich op interesse om PrEP te gaan gebruiken (hoeveel mensen melden zich aan, waarom willen mensen meedoen), therapietrouw (of iemand de tabletten inneemt zoals is geadviseerd), hoe het is om PrEP te gebruiken, en of de kosten van een dergelijk programma opwegen tegen de kosten die worden bespaard omdat voorkomen wordt dat mensen geïnfecteerd raken met hiv. De deelnemers krijgen de keuze tussen dagelijks PrEP of PrEP volgens een vaststaand schema voor en na anale seks zonder condoom. De GGD volgt alle deelnemers zeer nauw, zowel op het gebied van gezondheid als op dat van seksueel gedrag, waaronder condoomgebruik.
Belangstellenden kunnen zich aanmelden via de website van de GGD Amsterdam. Het project loopt van juni 2015 tot 1 december 2018. Voor meer informatie – zie het Factsheet AMPrEP.
De uitkomsten van het project gebruikt de GGD Amsterdam om een advies te geven over het al dan niet opnemen van PrEP als standaard interventie voor hiv-preventie in Nederland.
Het aantal nieuwe hiv-infecties blijft de laatste jaren stabiel. Nederland telt jaarlijks ongeveer 1.100 nieuwe hiv-patiënten, waarvan 370 in Amsterdam. In 2013 werd 71 procent van alle nieuwe hiv-infecties vastgesteld bij homomannen. Deze groep, aangevuld met transgenders die ook een verhoogd risico hebben op het oplopen op een hiv-infectie, is daarom gekozen als doelgroep voor dit eerste onderzoeksproject.
Nieuwe hiv-infecties vinden plaats ondanks alle voorlichting over veilig vrijen, de beschikbaarheid van goedkope condooms en de via soa-poliklinieken georganiseerde zorg voor risicogroepen, zoals het gratis testen op soa en hiv. Om het aantal nieuwe hiv-infecties verder terug te dringen, zijn nieuwe methoden als PrEP nodig. PrEP is een aanvulling op bestaande preventiestrategieën zoals condooms.