Wij zijn er voor Amsterdam en omstreken.

2021: COC Amsterdam bestaat 75 jaar!
30 augustus 2015: Amsterdam schaft verplichte geslachtsregistratie op gemeentelijke formulieren af
1 april 2016: Amsterdam viert 15 jaar homohuwelijk met I Amsterdam in regenboogkleuren
1 maart 2023: Op 1 maart ondertekenden 14 partijen het provinciaal regenboogstembus akkoord 2023.
2014: oprichting van AmsterdamPinkPanel, een onderzoekspanel voor veiligheid van LHBT Amsterdammers
2015: start Cocktail, maatjesproject voor LHBT asielzoekers in Amsterdam en Almere
5 december 2015: Amsterdam vangt LHBT-vluchtelingen die daaraan behoefte hebben apart op.
2016; COC Amsterdam e.o. bestaat zeventig jaar!
2013: COC Amsterdam e.o presenteert het RAINBOW-project: een nieuw lespakket voor voorlichting op scholen
8 april 2013: groot protest in Amsterdam tijdens bezoek Poetin
2016: EuroPride in Amsterdam

Doe mee!

Op verschillende manieren kun jij helpen om onze activiteiten in Amsterdam en omgeving mogelijk te maken, voor nu en de toekomst.

Steun COC

LHBT-acceptatie in Nederland blijft dun

12 mei 2015 -

Het laagje acceptatie van lesbiennes, homo’s, bi’s en transgenders (LHBT) in Nederland blijft ‘dun.’ Dat stelt COC-voorzitter Tanja Ineke in reactie op het maandag verschenen rapport Wel trouwen, niet zoenen van het Sociaal en Cultureel Planbureau. Het COC stelt voor om voorlichting over LHBT’s op school te verbeteren en een verbod op transgenderdiscriminatie in de wet op te nemen.


Volgens het SCP-rapport staat 66 procent van de Nederlanders positief tegenover homo- en biseksualiteit en is 78 procent voor behoud van het ‘homohuwelijk.’ Toch vindt meer dan een derde (35 procent) van de bevolking het aanstootgevend als twee mannen elkaar in het openbaar zoenen; bij een zoenend heteropaar is dat maar 12 procent. 28 Procent heeft moeite met een mannenpaar dat hand in hand loopt.

Dun laagje acceptatie

“Er is nog veel om voor te vechten als zoveel Nederlanders moeite hebben met iets onschuldigs en liefdevols als een kus of hand in hand lopen”, zegt COC-voorzitter Tanja Ineke. “Het laagje acceptatie in Nederland is dunner dan het lijkt.”

Om acceptatie te versterken, wil het COC onder meer betere voorlichting over LHBT’s op school. Daartoe zou het onderwerp verplicht moeten worden gesteld op docentenacademies. Want hoewel LHBT-voorlichting sinds 2012 verplicht is in het primair- in voortgezet onderwijs, blijkt uit recent onderzoek in opdracht van het ministerie van OCW dat er op docentenopleidingen slechts ‘zeer summier’ aandacht is voor het onderwerp. Het COC verwacht dat verplichte LHBT-voorlichting op docentenacademies zal leiden tot beter getrainde docenten en meer en betere LHBT-voorlichting op school.

Ruim één op de tien Nederlanders (11 procent) staat negatief tegenover transgender personen en bijna een derde vindt dat er ‘iets mis is’ met mensen die zich geen man of vrouw voelen. Het COC vindt dit zorgelijk en dringt onder meer aan op een wettelijk verbod op transgenderdiscriminatie, zoals dat al bestaat in veel andere Europese landen.

Eveneens één op de tien Nederlanders onderschrijft vooroordelen over biseksualiteit. Zo denkt 12 procent dat biseksuelen ‘er nog niet uit zijn’ wat hun seksuele voorkeur is en vindt 10 procent dat bi’s geen monogame relaties kunnen aangaan.

Niet meer bovenaan

Opmerkelijk onderzoeksresultaat is verder dat 35 procent van de Nederlanders er bedenkingen bij heeft als hun kind zou gaan samenwonen met een partner van gelijk geslacht. Waar Nederland in eerder SCP-onderzoek uit 2013 nog bovenaan stond in Europa als het gaat om LHBT-acceptatie, is die in landen als Zweden, Spanje en IJsland inmiddels groter.

Bron: COC Nederland

Categorie:
Homo-emancipatie
Tags: