Wij zijn er voor Amsterdam en omstreken.

2021: COC Amsterdam bestaat 75 jaar!
5 december 2015: Amsterdam vangt LHBT-vluchtelingen die daaraan behoefte hebben apart op.
2016: EuroPride in Amsterdam
1 maart 2023: Op 1 maart ondertekenden 14 partijen het provinciaal regenboogstembus akkoord 2023.
2014: oprichting van AmsterdamPinkPanel, een onderzoekspanel voor veiligheid van LHBT Amsterdammers
8 april 2013: groot protest in Amsterdam tijdens bezoek Poetin
2013: COC Amsterdam e.o presenteert het RAINBOW-project: een nieuw lespakket voor voorlichting op scholen
2016; COC Amsterdam e.o. bestaat zeventig jaar!
2015: start Cocktail, maatjesproject voor LHBT asielzoekers in Amsterdam en Almere
30 augustus 2015: Amsterdam schaft verplichte geslachtsregistratie op gemeentelijke formulieren af
1 april 2016: Amsterdam viert 15 jaar homohuwelijk met I Amsterdam in regenboogkleuren

Doe mee!

Op verschillende manieren kun jij helpen om onze activiteiten in Amsterdam en omgeving mogelijk te maken, voor nu en de toekomst.

Steun COC

Als homo bloed doneren? Alleen met mitsen en maren…

14 juni 2016 -

Het is vandaag, dinsdag 14 juni, Wereld Bloeddonordag: wereldwijd wordt aandacht gevraagd voor het vrijwillig en onbetaald doneren van bloed. Hoe meer mensen bloed doneren, hoe meer levens er gered kunnen worden. Maar bloeddonatie is niet voor iedereen vanzelfsprekend…

Afgelopen zondag pleegde Omar Mateen een aanslag op de gayclub Pulse in Orlando. Zeker 50 mensen werden doodgeschoten en nog eens 53 anderen raakten gewond. Inwoners van Orlando geven massaal bloed voor de slachtoffers van de schietpartij en stonden urenlang in de brandende zon te wachten om te doneren.

Homo’s afgewezen
Homo’s reageren gefrustreerd op het feit dat zij geen bloed mogen doneren, terwijl de schietpartij in een gaybar was. Mannen die de afgelopen 12 maanden met een andere man seks hebben gehad, worden namelijk afgewezen uit angst voor hiv en aids, schrijft onder andere de NOS.

Ook in Nederland
In Nederland was het voor homomannen sinds de jaren ’80 verboden om bloed te doneren, maar minister Schippers heeft de regels in oktober 2015 enigszins versoepeld. Net als in Amerika mogen homomannen bloed doneren als zij 12 maanden geen seks met een andere man hebben gehad. COC-voorzitter Tanja Ineke reageerde destijds teleurgesteld: “Deze aanpassing van het bloeddonatiebeleid heeft enige symbolische waarde, maar is nauwelijks van praktisch belang voor homo- en biseksuele mannen.” Het COC vindt het onnodig discriminerend en wil dat seksueel risicogedrag bepalend wordt voor de vraag of iemand bloed mag doneren.

Het COC wijst er op dat seksueel actieve homomannen onder het nieuwe beleid nog altijd geen bloed mogen doneren, ook niet als ze altijd veilige seks hebben. Het beleid is slechts van praktisch belang voor biseksuele mannen in een langdurige monogame relatie met een vrouw. Het COC is tegen een uitsluitingstermijn voor homo- en biseksuele mannen en vindt een termijn van 12 maanden na het laatste homoseksuele contact onnodig en veel te lang. Een hivinfectie kan namelijk al na 12 dagen met een bloedtest worden geconstateerd.

Kijk voor meer informatie en de visie van het COC over bloeddonatie op de website van COC Nederland.

Categorie:
Discriminatie, HIV, Internationaal, Veiligheid
Tags:
, , ,