Op vrijdag 11 oktober, Coming-Outdag, hangen honderden Nederlandse scholen (vo en mbo) de regenboogvlag uit. Ze laten zo zien dat iedereen op school zichzelf moet kunnen zijn. De schoolleiders die vrijdag de vlag uithangen worden daartoe uitgenodigd door leerlingen van de Gender & Sexuality Alliances (GSA’s). COC en ING ondersteunen de actie.
Niet LHBTI-jongeren, maar scholen komen op deze Coming-Outdag uit de kast. “Een school kan alleen een veilige plek voor iedereen zijn als de schoolleiding laat zien dat ze dat belangrijk vindt”, zegt Daan de Heij (16) van het Calandlyceum in Amsterdam. “Daarom vragen we aan onze schoolleiding om dit uit te dragen met de regenboogvlag. Zo laat mijn school zien dat zij het belangrijk vindt om LHBTI-leerlingen te steunen.”
GSA’s konden gratis regenboogvlaggen bestellen bij COC Nederland. Dat deden GSA’s op 350 scholen in Nederland. ING steunde COC hiervoor met een financiële bijdrage.
Bijzondere actie
Op het Berlage Lyceum in Amsterdam deden de leerlingen mee aan een bijzondere actie. Zij maakten en verkochten cupcakes, waarbij de opbrengst naar Hivos gaat, een organisatie die zich onder meer inzet voor seksuele rechten en diversiteit.
GSA’s tegen onveilig schoolklimaat
LHBTI-leerlingen hebben nog vaak te maken met een onveilig schoolklimaat, blijkt uit onderzoek dat COC Nederland en Columbia University deden onder LHBT-leerlingen. Bijna de helft van de LHBTI-leerlingen wordt bijvoorbeeld weleens uitgescholden om hun identiteit. Wel wordt steeds duidelijker hoe je de situatie kunt verbeteren: op scholen met een GSA, ondersteunende docenten en positieve aandacht in de lessen gaat het veel beter, blijkt uit hetzelfde onderzoek.
Coming-Outdag (11 oktober) is de dag waarop je viert dat iedereen open kan zijn over wie ze zijn. Traditiegetrouw gaat op 11 oktober de regenboogvlag op veel plekken hoog in de vlaggenmast en worden er allerlei activiteiten georganiseerd rondom uit de kast komen en LHBTI-acceptatie.
Een GSA is een groep scholieren die vindt dat iedereen op hun school moet kunnen zijn wie ze zijn, zonder zich daarvoor te hoeven schamen of te verantwoorden. Ze bedenken zelf acties, voeren die uit en doen mee aan nationale acties zoals Paarse Vrijdag. De GSA’s worden ondersteund door het COC. Meer informatie op www.gsanetwerk.nl.