Wij zijn er voor Amsterdam en omstreken.

2016; COC Amsterdam e.o. bestaat zeventig jaar!
5 december 2015: Amsterdam vangt LHBT-vluchtelingen die daaraan behoefte hebben apart op.
1 maart 2023: Op 1 maart ondertekenden 14 partijen het provinciaal regenboogstembus akkoord 2023.
2013: COC Amsterdam e.o presenteert het RAINBOW-project: een nieuw lespakket voor voorlichting op scholen
1 april 2016: Amsterdam viert 15 jaar homohuwelijk met I Amsterdam in regenboogkleuren
8 april 2013: groot protest in Amsterdam tijdens bezoek Poetin
30 augustus 2015: Amsterdam schaft verplichte geslachtsregistratie op gemeentelijke formulieren af
2021: COC Amsterdam bestaat 75 jaar!
2014: oprichting van AmsterdamPinkPanel, een onderzoekspanel voor veiligheid van LHBT Amsterdammers
2015: start Cocktail, maatjesproject voor LHBT asielzoekers in Amsterdam en Almere
2016: EuroPride in Amsterdam

Doe mee!

Op verschillende manieren kun jij helpen om onze activiteiten in Amsterdam en omgeving mogelijk te maken, voor nu en de toekomst.

Steun COC

Paarse Vrijdag 2016 groots succes

10 december 2016 -

Ook dit jaar werd Paarse vrijdag op een merendeel van de scholen in Nederland gehouden. In totaal deden dit jaar 894 scholen mee, een grote sprong vooruit vergeleken met de 150 scholen die meededen tijdens de allereerste editie van Paarse Vrijdag in 2010. Ook in Amsterdam kleurden de scholen paars en werden er allerlei originele activiteiten gehouden voor en door leerlingen en docenten om te laten zien dat ze de LHBT-gemeenschap steunen en tegen homofobie zijn.

Debatteren over homoseksualiteit

Zo gingen leerlingen van Open Schoolgemeenschap Bijlmer en wethouder Simone Kukenheim in debat over LHBT-gerelateerde stellingen zoals: ‘Het is dom om uit de kast te komen’ en ‘Homoseksualiteit en het geloof gaan niet samen’. Van tevoren kregen de leerlingen les in LHBTI-rechten en discriminatie, waarbij ook mondelinge en sociale vaardigheden aan bod kwamen. Dit deed de gemeente Amsterdam vanuit haar visie dat onderwijs een belangrijke rol vervult om met leerlingen te praten over wat het betekent om Amsterdammer te zijn en hoe men met elkaar in deze grote stad moet omgaan.

Creatiever dan ooit tevoren

Naast deze serieuze invulling gingen GSA’s ook te werk door er een paars feestje van te maken. Naast de aandacht die scholen in lessen geven aan gender en seksuele diversiteit, konden leerlingen op verschillende scholen zich laten schminken, zich laten beplakken met neptatoeages of hun haren paars laten verven. Sommige scholen gaven (pauze)feestjes met dj’s of deelden paarse snacks uit. De GSA op het St. Ignatiusgymnasium hield dit jaar een ‘Paars Examen’, waarin leerlingen worden ondervraagd over hun kennis over seksuele diversiteit, maar voerde ook een toneelstuk op dat de leerlingen zelf hadden gemaakt.

Amerikaanse analogie

Gay-Straight Alliances bestaan al sinds een aantal jaar. De bedoeling is dat leerlingen, zowel hetero als LHBT+, een groep vormen waarmee ze acties kunnen voeren op hun school om aandacht en tolerantie voor LHBT-ers te scheppen. Paarse Vrijdag is net als de GSA’s van origine een Amerikaanse uitvinding. Om precies te zijn, een analogie op het Amerikaanse ‘Spirit Day’, dat ontstond nadat er in de media een golf was van aandacht voor de zelfmoorden onder LHBT-jongeren. Dit fenomeen is overgewaaid naar Nederland toen de scholier Nazmul Zaman het initatief nam om op zijn eigen school de allereerste Paarse Vrijdag te organiseren. Het woord ‘spirit’ slaat in deze context op de betekenis van de paarse streep van de regenboogvlag, vandaar ook ‘Paarse’ Vrijdag. In de VS doen ook grote sportorganisaties en beroemdheden mee met hun eigen Spirit Day. Wellicht gaan we zoiets ook nog zien in Nederland.

Al met al, hebben de leerlingen en docenten er dit jaar weer een geslaagde Paarse Vrijdag van gemaakt. Wie weet hoe de toekomst er nog paarser zal gaan uitzien.

Beeld: Amsterdam.nl

Categorie:
Jongeren
Tags:
, , , , , , , , ,