Wij zijn er voor Amsterdam en omstreken.

8 april 2013: groot protest in Amsterdam tijdens bezoek Poetin
30 augustus 2015: Amsterdam schaft verplichte geslachtsregistratie op gemeentelijke formulieren af
2015: start Cocktail, maatjesproject voor LHBT asielzoekers in Amsterdam en Almere
2014: oprichting van AmsterdamPinkPanel, een onderzoekspanel voor veiligheid van LHBT Amsterdammers
1 april 2016: Amsterdam viert 15 jaar homohuwelijk met I Amsterdam in regenboogkleuren
2021: COC Amsterdam bestaat 75 jaar!
2016: EuroPride in Amsterdam
2013: COC Amsterdam e.o presenteert het RAINBOW-project: een nieuw lespakket voor voorlichting op scholen
2016; COC Amsterdam e.o. bestaat zeventig jaar!
1 maart 2023: Op 1 maart ondertekenden 14 partijen het provinciaal regenboogstembus akkoord 2023.
5 december 2015: Amsterdam vangt LHBT-vluchtelingen die daaraan behoefte hebben apart op.

Doe mee!

Op verschillende manieren kun jij helpen om onze activiteiten in Amsterdam en omgeving mogelijk te maken, voor nu en de toekomst.

Steun COC

Vrijwilliger Kris de Jong over Jong&Out

18 mei 2018 -

Ben je LHBT en jonger dan 18 jaar? Dan heeft de ‘gewone’ gay-scene je niet zoveel te bieden, áls je al binnen mag, want vaak blijkt dat je leefwereld toch heel anders is dan de mensen die al jaren geleden hun coming-out deden. Misschien is het beter om een kijkje te nemen bij Jong&Out, dé community voor iedereen tot en met 18 jaar, wat je seksuele oriëntatie en genderidentiteit ook mag zijn. Er zijn niet alleen de bijeenkomsten op meer dan 15 plekken in Nederland; de website speelt ook een belangrijke rol. Ook daar kun je gelijkgestemden ontmoeten en wel in een veilige omgeving, want nieuwkomers worden gecheckt.

Door Paul Roggema

Een veilige en ontspannen omgeving

Vrijwilliger Kris de Jong: “De situatie van veel LGBT-jongeren is toch wel behoorlijk anders dan enerzijds hun leeftijdgenoten en anderzijds oudere LGBT’s. Men is immers nog jong, beginnend en vaak behoorlijk onzeker. Ze wonen nog niet op zichzelf en missen in hun eigen leven vaak een plek met andere jongeren bij wie ze helemaal zichzelf kunnen zijn. Een aparte groep zoals Jong&Out, biedt dat in een veilige en ontspannen omgeving. Men hoeft bij ons ook niet uit de kast te komen. Iedereen moet dat op zijn eigen tempo doen. “

“Voor deze groep is veiligheid erg belangrijk, vooral bij contacten via de website. Nieuwe aanmeldingen worden gecontroleerd; via de webcam moet je je legitimeren, natuurlijk ook om de ouders gerust te stellen. Bij de bijeenkomsten houden wij altijd goed in de gaten of wij mensen kunnen plaatsen.“

Vrijwilliger Jong&Out

Activiteiten

“Er zijn maandelijks activiteiten. Formeel zijn deze voor alle jongeren, maar er komen vooral LGBT+ bezoekers of jongeren die nog in dubio zijn. Natuurlijk bieden we ontmoeting en gezelligheid maar ook voorlichting en emancipatie. Voorlichting is zeker nodig want men weet lang niet alles op die leeftijd. Dit geldt met name voor transgender jongeren. We proberen de jongeren ook bekend te maken met de LGBT-gemeenschap en alle activiteiten die –ook voor hen– worden georganiseerd. “

“Evenementen zijn bij ons ‘s middags tussen één en vijf uur, in de COC-locatie in het Doven Ontmoetings Centrum (DOC) aan de Stadhouderskade 89 in Amsterdam. We beginnen vaak met een kringgesprek en je krijgt een sticker met de naam erop. Daarna meestal een activiteit en het laatste uur is chillen. De beleving op zo’n middag is erg verschillend. Sommigen zijn erg blij anderen te ontmoeten en storten zich volop in de groep. Anderen komen af en toe en houden afstand; je ziet dan dat mensen er soms nog niet aan toe zijn. Ze lijken dan niet te durven en springen niet in het diepe. Maar vaak komen die later dan toch terug. We proberen wel altijd de activiteiten een LGBT-tintje te geven; de ene keer is het meer dan de andere. Soms combineer je emancipatie met ontspanning: bijvoorbeeld een gezamenlijk bezoek aan de Gay Pride.“
“Het is een soos en gezien de leeftijd er is natuurlijk geen alcohol. Al onze bijeenkomsten zijn gratis. Seks staat bij ons niet op de voorgrond. Jongeren zijn wel nieuwsgierig en waar nodig geven we voorlichting of beantwoorden we vragen.“

Uitbreiden en promotie

“De opkomst is wisselend, het leuke is dat het een heel gemixte groep is, in gender en in achtergrond. We willen graag meer bezoekers, blijkbaar is zo’n middag voor deze leeftijdscategorie toch een zekere flinke drempel.  Hoewel wij formeel voor leeftijden tussen een 12 en 18 zijn, zijn de meeste bezoekers ouder dan 15 jaar; bezoekers tussen de 12 en 14 zien we niet veel. Voor deze categorie bellen wel eens ouders voor meer informatie.“

“Alle groepen willen graag uitbreiden, ook in bijvoorbeeld Utrecht en Amersfoort. Gelukkig zijn de bezoekersaantallen van de site flink hoger. Dat zijn er vaak meer dan honderd. En we weten dat die bezoekers ook onderling, buiten de bijeenkomsten om, elkaar ontmoeten of dingen organiseren. Dat is uiteraard prima. Over het hele land zijn tegenwoordig groepen, in alle grotere steden. “

“We zijn nu erg druk met promotie, bijvoorbeeld op Instagram. We kijken nu hoe het uitpakt. We hebben nu stickers, bandjes, en zijn druk met structurele berichtgeving op de website. We doen ook veel aan contact met andere groepen elders in het land. Niet onbelangrijk is de rol van de begeleiders: we proberen de begeleidersgroep representatief te laten zijn voor de LGBT-gemeenschap, maar dat lukt niet altijd. Daarnaast willen we graag dat begeleiders goed contact kunnen maken met de doelgroep. “

Actualiteit

“Wat betreft mijzelf: ik wilde graag vrijwilligerswerk doen en het leek me leuk om me in te zetten voor de LGBT-gemeenschap. Jong&Out Amsterdam maakte op dat moment een doorstart en zocht nieuwe begeleiders. Nieuwe bezoekers komen vaak alleen binnen en ik vind het mooi om te zien als zij zich snel op hun gemak voelen en nieuwe mensen leren kennen, waar  ze ook vaak buiten de door ons georganiseerde activiteiten contact mee hebben. Daarnaast probeer ik in de bijeenkomsten ook aandacht te geven aan de actualiteit van de LGBT-gemeenschap. Dat gaat dan niet alleen om het nieuws, maar ook vooral welke activiteiten er allemaal worden georganiseerd. Hoe kom je als LGBT-jongere anders te weten dat er speciale feesten voor jongeren georganiseerd worden? En dat er ook films bestaan met LHBT-ers in de hoofdrol, dat hier zelfs hele festivals voor zijn, dat er verschillende verenigingen en uitgaansgelegenheden zijn voor LHBT-ers en dat er naast de Amsterdam Pride nog een heleboel andere roze feestdagen zijn?”

“Kortom, samen met alle vrijwilligers proberen we jongeren een goede start in het LHBT-leven te geven!”

Categorie:
Jongeren
Tags:
, , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,