Een nieuw onderzoek naar meerouderschap is volstrekt overbodig. Concept-wetgeving ligt klaar en moet de komende kabinetsperiode worden ingevoerd. Dat zegt COC Nederland in reactie op een artikel in het AD, dat donderdag meldde dat de vier formerende partijen de kwestie meerouderschap opnieuw zouden willen onderzoeken.
Het COC wijst er op dat meerouderschap al 2,5 jaar lang is onderzocht door de Staatscommissie Herijking Ouderschap. Die concludeerde in december 2016 unaniem dat meerouderschap en meeroudergezag in het belang van het kind zijn en in Nederland moeten worden ingevoerd.
Ook wijst het COC er op dat zeven politieke partijen in de Tweede Kamer COC’s Regenboog Stembusakoord tekenden. Daarin beloven onder meer VVD en D66 om meerouderschap in de komende kabinetsperiode te regelen. Het akkoord is goed voor 98 zetels in de huidige Tweede Kamer.
‘We vertrouwen er op dat VVD en D66 hun belofte houden en dat de formerende partijen de wens van deze grote Kamermeerderheid respecteren,’ aldus COC-voorzitter Tanja Ineke.
Volgens de huidige wet mag een kind maximaal twee juridische ouders hebben. Het COC pleit, met o.a. Meer dan Gewenst, al lang voor een goede meerouderschapsregeling.
Steeds meer kinderen groeien op in een meeroudergezin, bijvoorbeeld bij een lesbisch paar dat een kind vanaf de geboorte opvoedt samen met een biman of een homopaar. Naar schatting van het COC gaat het om enkele duizenden gezinnen in Nederland.
Het COC noemt het ‘pijnlijk en niet uit te leggen’ aan kinderen en ouders in meeroudergezinnen dat de wet nu net doet alsof er maar twee, in plaats van drie of vier ouders zijn. Dat er nu géén meerouderschapsregeling is, kan kinderen in meeroudergezinnen bovendien in juridische en financiële problemen brengen. Kinderen moeten bijvoorbeeld veel meer belasting betalen over een studiebijdrage of erfenis van hun derde of vierde ouder. Derde en vierde ouders zijn officieel niet bevoegd om met hun kind naar dokter, ouderavond of het buitenland te gaan.
[Tekst: COC NL]