Wij zijn er voor Amsterdam en omstreken.

2013: COC Amsterdam e.o presenteert het RAINBOW-project: een nieuw lespakket voor voorlichting op scholen
2021: COC Amsterdam bestaat 75 jaar!
8 april 2013: groot protest in Amsterdam tijdens bezoek Poetin
2015: start Cocktail, maatjesproject voor LHBT asielzoekers in Amsterdam en Almere
30 augustus 2015: Amsterdam schaft verplichte geslachtsregistratie op gemeentelijke formulieren af
2014: oprichting van AmsterdamPinkPanel, een onderzoekspanel voor veiligheid van LHBT Amsterdammers
2016; COC Amsterdam e.o. bestaat zeventig jaar!
1 april 2016: Amsterdam viert 15 jaar homohuwelijk met I Amsterdam in regenboogkleuren
2016: EuroPride in Amsterdam
5 december 2015: Amsterdam vangt LHBT-vluchtelingen die daaraan behoefte hebben apart op.
1 maart 2023: Op 1 maart ondertekenden 14 partijen het provinciaal regenboogstembus akkoord 2023.

Doe mee!

Op verschillende manieren kun jij helpen om onze activiteiten in Amsterdam en omgeving mogelijk te maken, voor nu en de toekomst.

Steun COC

Schandalig vonnis in Dordtse mishandelingszaak

2 november 2018 -

Het COC eist dat het Openbaar Ministerie in beroep gaat in de Dordtse mishandelingszaak. De rechter oordeelde op donderdag 1 november dat er in die zaak geen sprake zou zijn van homofobie, terwijl de daders hun slachtoffer uitscholden voor ‘flikker’ en ‘kankerhomo’. De rechter legde geen hogere straffen op en sprak van ‘dagelijks taalgebruik’.

Schandalig

“Schandalig”, zegt COC-voorzitter Tanja Ineke over het vonnis. “Als uitschelden voor ‘kankerflikker’ al geen bewijs meer is voor homofobie, wat dan wel? Welk voorbeeld stelt de rechter hiermee? Wat voor een signaal geeft je aan kinderen die op het schoolplein voor ‘homo’ worden uitgescholden?”

De rechter noemt scheldwoorden als ‘kankerhomo’ in het vonnis ‘illustratief voor het dagelijks taalgebruik’.

Het COC eist dat het Openbaar Ministerie (OM) in beroep gaat tegen het vonnis. In een bericht aan het OM schrijft de belangenorganisatie dat voor eens en voor altijd duidelijk moet worden dat uitschelden van LHBTI’s onacceptabel is en dat het moet leiden tot hogere straffen.

Het is niet de eerste keer dat een rechter oordeelt dat van homofobie geen sprake zou zijn terwijl de slachtoffers werden uitgescholden.  

In de zaak van twee homomannen die in Arnhem werden mishandeld en uitgescholden voor ‘homo’ en ‘flikker’, oordeelde de rechter eerder dit jaar dat discriminatie geen rol speelde. Vorig jaar gaf de Amsterdamse rechter een soortgelijk oordeel in een zaak waar het slachtoffer was uitgescholden voor ‘dirty faggot’.

De dertien daders in de Dordtse zaak lokten in april enkele homoseksuele mannen in de val en mishandelden hen. De rechter veroordeelde hen donderdag tot werkstraffen van maximaal 200 uur en voorwaardelijke celstraffen of voorwaardelijke jeugddetentie van één tot drie maanden.

Het COC vindt dat de aanpak van geweld tegen LHBTI’s anders en beter moet. Terwijl er jaarlijks tussen de duizend en vijftienhonderd mensen aangifte of melding van LHBTI-discriminatie doen, worden er minder dan tien daders voor veroordeeld.

Op aandringen van het COC vroeg de Tweede Kamer minister Grapperhaus in april om een actieplan tegen anti-LHBTI geweld. Van dat plan is nog niets vernomen. Kamerlid Kirsten van den Hul (PvdA) stelde daarover deze week vragen aan minister Van Engelshoven (OCW).   

Categorie:
Algemeen
Tags:
, , , , , , , , , , , , , ,