Wij zijn er voor Amsterdam en omstreken.

1 maart 2023: Op 1 maart ondertekenden 14 partijen het provinciaal regenboogstembus akkoord 2023.
2021: COC Amsterdam bestaat 75 jaar!
2016: EuroPride in Amsterdam
8 april 2013: groot protest in Amsterdam tijdens bezoek Poetin
2015: start Cocktail, maatjesproject voor LHBT asielzoekers in Amsterdam en Almere
5 december 2015: Amsterdam vangt LHBT-vluchtelingen die daaraan behoefte hebben apart op.
2013: COC Amsterdam e.o presenteert het RAINBOW-project: een nieuw lespakket voor voorlichting op scholen
2016; COC Amsterdam e.o. bestaat zeventig jaar!
2014: oprichting van AmsterdamPinkPanel, een onderzoekspanel voor veiligheid van LHBT Amsterdammers
30 augustus 2015: Amsterdam schaft verplichte geslachtsregistratie op gemeentelijke formulieren af
1 april 2016: Amsterdam viert 15 jaar homohuwelijk met I Amsterdam in regenboogkleuren

Doe mee!

Op verschillende manieren kun jij helpen om onze activiteiten in Amsterdam en omgeving mogelijk te maken, voor nu en de toekomst.

Steun COC

Amsterdam nr. 2 meest LHBTI geaccepteerde stad!

6 november 2019 -

door Kylian Weijers

Recent onderzoek uitgebracht door Fitbit heeft aangetoond dat Amsterdam op nummer 2 staat van meest geaccepteerde LHBTI steden ter wereld! In hun zogenaamde “The Wellbeing Index” zijn 77 steden getoetst op 15 verschillende factoren dat de leefbaarheid van een stad onthult – denk aan geluk, salaris, gender gelijkheid, groene ruimtes en meer. 

Top 10 steden LHBTI-acceptatie

De studie heeft dus ook getoetst op LHBTI acceptatie. Hierbij zijn de volgende steden in de top 10 gekomen: 

  1. Reykjavik, IJsland
  2. Amsterdam, Nederland
  3. Rotterdam, Nederland
  4. Montréal, Canada
  5. Toronto, Canada
  6. Vancouver, Canada
  7. Oslo, Noorwegen
  8. Dublin, Ierland
  9. Brussel, België
  10. Gent, België 

Op de eerste plaats scoort de IJslandse hoofdstad Reykjavik met een 10/10, nauw gevolgd door Amsterdam en Rotterdam met een gedeelde score van 9.8/10. Onze onderbuur blijkt het ook goed te doen, met een 9/10 voor Brussel en Gent. 

Steden waar LHBTI mensen het minst worden geaccepteerd 

Jakarta blijkt met een 0/10 bovenaan de lijst van minst LHBTI geaccepteerde steden te staan, gevolgd door Moskou (0.24/10) en Peking (1.5/10).  

  1. Jakarta, Indonesië
  2. Moskou, Rusland
  3. Peking, China
  4. Hong Kong, Hong Kong
  5. Shanghai, China
  6. Boekarest, Roemenië
  7. Warschau, Polen
  8. Kuala Lumpur, Maleisië
  9. Istanbul, Turkije
  10. Budapest, Hongarije 

De lijst van steden is met 77 echter vrij beperkt en geeft niet een compleet wereldbeeld weer. Zo ontvangt COC Amsterdam e.o. op wekelijkse basis hulpvragen vanuit landen die niet op de lijst staan; denk aan Tunesië, Marokko, Pakistan, Brazilië, Kenya en Ghana. 

Waar komt de info vandaan? 

We zochten uit waar Fitbit hun informatie vandaan haalt. Fitbit blijkt haar resultaten te halen uit de Social Progress index, die op hun beurt weer de Gallup World Poll hebben geraadpleegd. Zij maken gebruik van surveys die zij per land of grote stad ten minste door 1000 mensen van minstens 15 jaar oud telefonisch laten invullen. In dit geval stelden zij hen de vraag “Is de stad waar je in woont een goede of niet een goede plek om te wonen voor homoseksuele en lesbische mensen?”. 

Biseksuelen, transgenders en intersekse mensen niet meegerekend 

Het blijkt dus dat Fitbit even vergeten is dat het enkel gaat om de acceptatie van homoseksuelen en lesbiennes. Het goede nieuws van Amsterdam op nummer 2 kan dus verkeerd worden opgevat, namelijk dat iedereen volledig geaccepteerd wordt! Gelukkig hebben wij onze eigen Amsterdam Pink Panel, een samenwerking tussen het COC Amsterdam e.o. en het Onderzoeksinstituut Psychologie van de UvA. Zij hebben ruim 450 LHBTI mensen gevraagd naar hun veiligheidsgevoel in Amsterdam. Hieruit is over 2018 een positieve score van 7,9 gekomen. Een mooie score, maar de onderzoekers zagen nog wel dan vele LHBTI mensen hun gedrag aanpassen om onveilige situaties te voorkomen. Zo worden bepaalde plekken en situaties vermeden, proberen zij niet op te vallen en tonen zij geen affectie voor hun partner in het openbaar. Bovendien verwachten transgenders gemiddeld in grotere mate slachtoffer te gaan worden van een onveilige situatie dan cis mannen en vrouwen. Kunnen we ons dan wel werkelijk bestempelen als een van de meest geaccepteerde LHBTI steden?

We zijn nog niet zover 

In vergelijking met 77 steden over de hele wereld scoort Amsterdam op LHBTI acceptatie dus zeer hoog! Daar mogen we ontzettend trots op zijn, maar dit betekent nog niet dat we daadwerkelijk zover zijn. Eén van onze doelen als COC Amsterdam e.o. is om zichtbaarheid en acceptatie van gemarginaliseerde groepen te bevorderen. Zo heeft COC Amsterdam e.o. actief bijgedragen aan het Regenboogbeleid van de Gemeente Amsterdam en zet het zich met haar activiteiten dagelijks in voor de emancipatie van niet alleen homomannen en lesbische vrouwen, maar ook voor biseksuelen, transgender, intersekse personen en queers.

Categorie:
Amsterdam
Tags:
, , , , , , , , , , , , , , ,