Wij zijn er voor Amsterdam en omstreken.

5 december 2015: Amsterdam vangt LHBT-vluchtelingen die daaraan behoefte hebben apart op.
2015: start Cocktail, maatjesproject voor LHBT asielzoekers in Amsterdam en Almere
2014: oprichting van AmsterdamPinkPanel, een onderzoekspanel voor veiligheid van LHBT Amsterdammers
2013: COC Amsterdam e.o presenteert het RAINBOW-project: een nieuw lespakket voor voorlichting op scholen
1 april 2016: Amsterdam viert 15 jaar homohuwelijk met I Amsterdam in regenboogkleuren
8 april 2013: groot protest in Amsterdam tijdens bezoek Poetin
30 augustus 2015: Amsterdam schaft verplichte geslachtsregistratie op gemeentelijke formulieren af
2021: COC Amsterdam bestaat 75 jaar!
1 maart 2023: Op 1 maart ondertekenden 14 partijen het provinciaal regenboogstembus akkoord 2023.
2016: EuroPride in Amsterdam
2016; COC Amsterdam e.o. bestaat zeventig jaar!

Doe mee!

Op verschillende manieren kun jij helpen om onze activiteiten in Amsterdam en omgeving mogelijk te maken, voor nu en de toekomst.

Steun COC

Amsterdam schaft verplichte geslachtsregistratie af

8 september 2015 -

De gemeente Amsterdam gaat de verplichte geslachtsregistratie in gemeentelijke formulieren zoveel als wettelijk mogelijk is schrappen. Volgens COC is dit besluit een voorbeeld voor andere Nederlandse gemeenten om na te volgen. “Dit draagt bij aan het uiteindelijk volledig verdwijnen van geslachtsregistratie. Daar pleit het COC voor, want geslachtsregistratie is overbodig, achterhaald en dwingt mensen in hokjes waarin ze zich niet altijd thuis voelen”, zegt COC-voorzitter Tanja Ineke.


In antwoord op schriftelijke vragen van het Amsterdamse D66-raadslid Jan-Bert Vroege heeft het College laten weten dat uiterlijk 1 januari 2016 alle gemeentelijke digitale en fysieke formulieren gescreend worden op genderaanduiding. Het raadslid had namelijk opgemerkt dat er ook om geslachtsregistratie op gemeentelijke formulieren wordt gevraagd, wanneer er geen enkele reden is om dit te vermelden zoals wanneer je een parkeervergunning wilde aanvragen, of een sportzaal wilde huren.

De verplichte optie zal nu worden verwijderd tenzij dit wettelijk noodzakelijk is. Dit uitgangspunt wordt voor ambtenaren opgenomen in de gemeentelijke stijlgids. De gemeente Amsterdam handhaaft wel de vraag naar de aanspreektitel ‘de heer/mevrouw’ om gericht te kunnen mailen, maar de gebruiker is vrij hierop al dan niet te antwoorden. In de sjablonentool, waarmee alle ambtenaren brieven kunnen schrijven is al gekozen voor de keuze uit ‘man’, ‘vrouw’, ‘onbekend’ of ‘niet van toepassing’. Amsterdamse ambtenaren kunnen nu dus bewust kiezen voor een niet-genderspecifieke optie.

COC Nederland pleit sinds 2012 voor afschaffing van verplichte geslachtsregistratie in officiële documenten zoals het paspoort. Een Kamermeerderheid van D66, GroenLinks, PvdA en VVD steunt dat en minister Ard van der Steur (Veiligheid en Justitie) noemde verplichte geslachtsregistratie in maart tijdens een Tweede Kamerdebat over deze kwestie ‘ouderwets’.

Werkgroep

De minister heeft inmiddels een interdepartementale werkgroep ingesteld om voorstellen te doen om het gebruik en openbaarmaking van het gegeven geslacht door de overheid te beperken. Ook zal de werkgroep bezien of het gegeven nog wel nodig is bij identificatie en welke wetgeving eventueel moet worden aangepast. Bovendien heeft de minister aan de Staatscommissie Herijking Ouderschap gevraagd om te komen met geslachtsneutrale voorstellen voor ouderschapswetgeving. De minister werkt zijn toezeggingen uit in een brief die na het zomerreces naar de Tweede Kamer gaat.

In Australië, Malta en Nieuw-Zeeland is al het mogelijk om de categorie ‘m’ of ‘v’ te laten doorhalen door middel van een ‘x’. Uit het in maart jl. verschenen WODC-onderzoek M/V en verder blijkt dat afschaffing van geslachtsregistratie niet op problemen stuit die onoplosbaar zijn. Zo stellen de onderzoekers dat internationale afspraken ‘niet in de weg (staan) aan verandering van het systeem’. Vanuit mensenrechtelijk perspectief zien de onderzoekers ‘een stimulans voor doorbreking van de binaire geslachtsregistratie’.

Behalve in Amsterdam heeft D66 ook in Utrecht het gemeentebestuur verzocht om wettelijk onnodige geslachtsregistratie af te schaffen. D66-raadslid Anne-Marijke Podt heeft de gemeente gevraagd te inventariseren op welke gemeentelijke formulieren de sekseaanduiding weggehaald kan worden

Categorie:
Amsterdam
Tags:
,