Wij zijn er voor Amsterdam en omstreken.

1 april 2016: Amsterdam viert 15 jaar homohuwelijk met I Amsterdam in regenboogkleuren
5 december 2015: Amsterdam vangt LHBT-vluchtelingen die daaraan behoefte hebben apart op.
2016: EuroPride in Amsterdam
1 maart 2023: Op 1 maart ondertekenden 14 partijen het provinciaal regenboogstembus akkoord 2023.
2013: COC Amsterdam e.o presenteert het RAINBOW-project: een nieuw lespakket voor voorlichting op scholen
2014: oprichting van AmsterdamPinkPanel, een onderzoekspanel voor veiligheid van LHBT Amsterdammers
2015: start Cocktail, maatjesproject voor LHBT asielzoekers in Amsterdam en Almere
30 augustus 2015: Amsterdam schaft verplichte geslachtsregistratie op gemeentelijke formulieren af
2016; COC Amsterdam e.o. bestaat zeventig jaar!
2021: COC Amsterdam bestaat 75 jaar!
8 april 2013: groot protest in Amsterdam tijdens bezoek Poetin

Doe mee!

Op verschillende manieren kun jij helpen om onze activiteiten in Amsterdam en omgeving mogelijk te maken, voor nu en de toekomst.

Steun COC

Nieuwe campagne Gemeente Amsterdam tegen discriminatie

7 december 2020 -

Onder andere zangeres Glennis Grace, oud Ajax-voorzitter Michael van Praag en schrijver Natascha van Weezel delen hun ervaringen en vragen Amsterdammers voor elkaar op te komen. Ook ons algemeen bestuurslid Naomie Pieter en GSA-coöordinator Thorn Roos de Vries doen mee.

In Amsterdam is geen plek voor discriminatie. Toch komt het voor. De gemeente Amsterdam werkt aan een brede aanpak om discriminatie in alle vormen tegen te gaan in de stad en roept mensen via een campagne op om voor elkaar op te komen. Bekende Amsterdammers sluiten zich aan bij deze oproep door eigen ervaringen te delen.

Kom op Amsterdam! 

Onder de noemer Kom op Amsterdam! vertellen bekende Amsterdammers over hun ervaringen met discriminatie in de stad, als omstander of als degene die gediscrimineerd wordt. Zo vertelt oud-voorzitter van Ajax en de KNVB Michael van Praag dat hij in eerste instantie op weinig steun kon rekenen, toen hij lhbti-acceptatie en discriminatie bespreekbaar wilde maken in de voetbalwereld. Zangeres Glennis Grace vertelt hoe ze in de steek gelaten werd door mensen die dichtbij haar stonden, toen zij zich uitsprak tegen racisme. Schrijver en filmmaker Natascha van Weezel kwam als jong meisje in een hachelijke situatie toe ze als enige in de hele tram opkwam voor een oudere Joodse man die verbaal belaagd werd.

Cijfers

In Amsterdam worden nog steeds mensen gediscrimineerd. Zo is vier op de vijf jonge vrouwen weleens slachtoffer van straatintimidatie. Van de lhbtiq+ Amsterdammers is bijna 40% het afgelopen jaar weleens respectloos behandeld op straat. Van de meldingen bij Meldpunt Discriminatie gaat bijna 40% over anti-zwart racisme. Nog altijd wordt regelmatig melding gemaakt van antisemitisme en islamofobie. Op de arbeidsmarkt wordt vooral discriminatie gemeld op basis van achternaam, afkomst, leeftijd of zwangerschap.

Rol van de omstander

De gemeente Amsterdam werkt aan het aanpakken en voorkomen van alle vormen van discriminatie, en wil dat samen met haar inwoners doen. Juist Amsterdammers zelf kunnen bijdragen, door iets te doen als ze getuige zijn van discriminatie. De oproep van de gemeente aan alle Amsterdammers is dan ook: kom voor elkaar op als omstander, als collega, als vriend, als buur en bovenal als Amsterdammer. Want soms doet het zwijgen van omstanders meer pijn dan de discriminatie zelf. Een slachtoffer kan zich erg in de steek gelaten voelen of aan zichzelf gaan twijfelen. Door je uit te spreken laat je aan dader én slachtoffer weten dat discriminatie niet normaal is.

Inzet gemeente

Amsterdam geeft steun aan groepen en bewegingen die bijdragen aan emancipatie en inclusie. Zelf onderzoekt de gemeente de beleving van slachtoffers van verschillende vormen van discriminatie, mede naar aanleiding van de Black Lives Matter demonstraties. Daarnaast is recent onderzoek gestart naar het koloniaal verleden en vinden brede stadsgesprekken plaats over discriminatie en racisme in de stad. Verder is er een toolkit in ontwikkeling voor scholen, buurthuizen, sportverenigingen en andere organisaties, om discriminatie tegen te gaan. Met mystery guests wordt discriminatie op onder meer de woningmarkt en de arbeidsmarkt in kaart gebracht. Ook in de eigen organisatie wordt gewerkt aan inclusie. Van partners met wie de gemeente samenwerkt, wordt verwacht dat zij bijdragen aan sociaal en inclusief werkgeverschap.

Op www.amsterdam.nl/komop deelt de gemeente tips voor hoe je (veilig) kunt opkomen voor iemand die gediscrimineerd wordt op het werk, op school, op straat, privé of online. Ook zijn hier de ervaringsverhalen en oproepen te lezen van bekende Amsterdammers.

 

[Tekst: Kom op Amsterdam!, BKB | Het Campagnebureau
| Beeld: www.amsterdam.nl/kom-amsterdam!]

Categorie:
Amsterdam
Tags:
, , , , , , , , , , , , , , ,