Wij zijn er voor Amsterdam en omstreken.

2016; COC Amsterdam e.o. bestaat zeventig jaar!
2013: COC Amsterdam e.o presenteert het RAINBOW-project: een nieuw lespakket voor voorlichting op scholen
5 december 2015: Amsterdam vangt LHBT-vluchtelingen die daaraan behoefte hebben apart op.
8 april 2013: groot protest in Amsterdam tijdens bezoek Poetin
2021: COC Amsterdam bestaat 75 jaar!
2014: oprichting van AmsterdamPinkPanel, een onderzoekspanel voor veiligheid van LHBT Amsterdammers
2015: start Cocktail, maatjesproject voor LHBT asielzoekers in Amsterdam en Almere
1 april 2016: Amsterdam viert 15 jaar homohuwelijk met I Amsterdam in regenboogkleuren
2016: EuroPride in Amsterdam
30 augustus 2015: Amsterdam schaft verplichte geslachtsregistratie op gemeentelijke formulieren af
1 maart 2023: Op 1 maart ondertekenden 14 partijen het provinciaal regenboogstembus akkoord 2023.

Doe mee!

Op verschillende manieren kun jij helpen om onze activiteiten in Amsterdam en omgeving mogelijk te maken, voor nu en de toekomst.

Steun COC

Roze Zondag op het Kwaku Festival

15 juli 2015 -

Op 26 juli is de Roze Zondag van het Kwaku Festival, volgens de organisatie het grootste ‘black LHBT event’ van Europa. Het Kwaku Festival is een vijf weekenden lang multicultureel feest in Amsterdam Zuid-Oost. Het festival heeft veel kleuren, maar op 26 juli overheerst roze, want op die datum vraagt het festival samen met het COC aandacht voor de rechten van homo’s. 
Kwaku vindt het belangrijk om de LHBT gemeenschap bij het festival te betrekken. Met extra aandacht voor deze groep wil het festival bepaalde taboes bespreken en doorbreken. Diversiteit en openheid; het zijn waarden waar het festival pal achter staat: ieder persoon mag immers trots zijn op wie hij of zij is.

Taboe
Bij migranten is het onderwerp homoseksualiteit en seksuele diversiteit nog steeds een taboe. Ouders, families, opvoeders, praten er liever niet over en keuren het in eigen omgeving af. Met het argument “De Surinaamse, Antilliaanse, Afrikaanse cultuur kent geen homoseksualiteit, het is een leefwijze en verlangen van blanken en Westerlingen”. Dit onderwerp blijft dan ook op afstand voor migranten.

Er zijn ook nog hardnekkige misvattingen. Te vaak wordt gedacht dat homoseksualiteit te genezen is. Bij veel migranten is nog steeds de dominante gedachte dat homoseksualiteit aangeleerd is of een afwijking. En dat met homoseksualiteit alleen mannen worden aangeduid en dat lesbisch zijn totaal iets anders is. Er wordt nauwelijks gepraat over de betekenissen en inhoud. Ook de informatie over seksuele diversiteit inclusief die over transgenders, biseksuelen en homoseksuele mensen bereikt migranten nauwelijks.

Rolmodellen
Roze rolmodellen uit de migrantenkring kunnen een grote rol spelen bij het accepteren en bespreekbaar maken van seksuele diversiteit bij hun eigen groep. Zij zijn de ambassadeurs die respect en waardering krijgen door hun succesvolle maatschappelijke status of hun plaats in de gemeenschap. Zij kunnen de schakel zijn voor het omzetten van negatieve waardering naar een positieve waardering voor seksuele diversiteit. Dan wordt seksuele diversiteit ook iets van de eigen cultuur, en komt het dichterbij.

Grootste ‘black LHBT event’
De afgelopen twee jaar was de Roze Zondag, die voor de 8ste keer zal plaatsvinden, met pakweg 21.000 bezoekers een groot succes. Volgens de organisatie kan het met recht het grootste ‘black LHBT event’ van Europa genoemd worden.

Programma
De programmering voor zowel het hoofdpodium als het jongerenpodium wordt gedaan i.s.m. Totally en COC. Totally heeft als organisatie al enkele jaren een succesvolle clubavond in Club NYX . Voor het Kwaku Summer Festival heeft deze organisatie met o.a. Trafassi, Sjeazy Pearl, Ferry de Ruiter, Orheus, Feliciana en Shedney Ruffin (Dam Dutchess) een sterk programma neergezet.

Debatten over de acceptatie van LHBT’s. worden gehouden op het podium van de Pompeia tent waar ook informatie over homoseksualiteit binnen de Afro-Nederlandse gemeenschap te verkrijgen is. Zo wordt een debat gehouden over de controversiële ‘homo healings’ die nog steeds plaatsvinden in bepaalde kerken in Amsterdam Zuidoost.

Tickets
De reguliere tickets voor Kwaku zijn € 6,- per dag in de voorverkoop en een passe-partout voor het gehele festival is € 24,- en online verkrijgbaar.  Kwakufestival.nl

Categorie:
Amsterdam
Tags:
, , , , , , , , ,