Wij zijn er voor Amsterdam en omstreken.

2014: oprichting van AmsterdamPinkPanel, een onderzoekspanel voor veiligheid van LHBT Amsterdammers
30 augustus 2015: Amsterdam schaft verplichte geslachtsregistratie op gemeentelijke formulieren af
2015: start Cocktail, maatjesproject voor LHBT asielzoekers in Amsterdam en Almere
1 maart 2023: Op 1 maart ondertekenden 14 partijen het provinciaal regenboogstembus akkoord 2023.
8 april 2013: groot protest in Amsterdam tijdens bezoek Poetin
2021: COC Amsterdam bestaat 75 jaar!
2013: COC Amsterdam e.o presenteert het RAINBOW-project: een nieuw lespakket voor voorlichting op scholen
2016: EuroPride in Amsterdam
5 december 2015: Amsterdam vangt LHBT-vluchtelingen die daaraan behoefte hebben apart op.
2016; COC Amsterdam e.o. bestaat zeventig jaar!
1 april 2016: Amsterdam viert 15 jaar homohuwelijk met I Amsterdam in regenboogkleuren

Doe mee!

Op verschillende manieren kun jij helpen om onze activiteiten in Amsterdam en omgeving mogelijk te maken, voor nu en de toekomst.

Steun COC

Krzysztof Dobrowolski-Onclin: “Klassen zijn soms muisstil. Dat zijn de mooie momenten.”

10 februari 2016 -

Het Roze Lieverdje is een tweejaarlijkse prijs voor een Amsterdammer die zijn/haar sporen heeft verdiend in de strijd voor de LHTB-emancipatie in Amsterdam. Krzysztof Dobrowolski-Onclin, Döne Fil, Ellie Lust, BeyonG Veldkamp en L’HBTQ magazine zijn de kandidaten om het Roze Lieverdje van 2016 te worden. We hebben drie genomineerden gevraagd hun werkzaamheden toe te lichten en hoe ze de nominatie ervaren.

Vertel kort wie je bent en wat je doet voor de LHBTQ-gemeenschap.
“Sinds 1998 werk ik als coördinator Voorlichting bij COC Amsterdam. De vrijwilligersgroep bestaat uit circa 50 mannen en vrouwen die voorlichting geven over LHBT-issues op basis-, middelbare- en mbo-scholingen in de regio van Amsterdam. We geven in totaal ongeveer 580 voorlichtingen op jaarbasis. Zelf ben ik ook nog zo’n twee keer per maand actief als voorlichter.

Als coördinator train ik ‘nieuwe’ voorlichters, bel ik scholen na en coördineer ik het geheel zodat alles in goede banen verloopt. Hoewel het vrijwilligerswerk is, is het natuurlijk best een baan op zich. Daarnaast ben ik zelfstandig ondernemer. Dat is destijds een bewuste keuze geweest, omdat ik mijn taak als coördinator nog altijd met veel plezier uitvoer. Het geeft een hoop voldoening, wanneer je merkt dat een voorlichting effect heeft.“

Waarom ben jij je ooit gaan inzetten voor de LHBTQ-gemeenschap? Wat is je motivatie?
“Ik kom oorspronkelijk uit Polen, maar ik ben opgegroeid op Texel. Een stukje voorlichting op school heb ik echt gemist. Lange tijd dacht ik dat ik de enige homo was. De primaire reden om me aan te sluiten bij COC Amsterdam, toen ik naar de hoofdstad was verhuisd, was om andere LHBT-ers te leren kennen. Maar al snel wilde ik bijdragen aan een verbetering van het onderwijs en de acceptatie van homoseksualiteit.

Wij, de voorlichters, zijn vaak de eerste transgender, homo of lesbo die de jongeren in de klas zien. En dat is heel veel waard. Ze zien een mens van vlees en bloed die zijn of haar eigen verhaal vertelt. We gebruiken veel technieken en spelmethodes om het eigen persoonlijke ‘coming out’ verhaal te vertellen. Soms tref je ook een klas aan waarbij de leerlingen helemaal geen zin hebben in een voorlichting van COC Amsterdam. Maar zelfs de zwaarste klassen zijn na een voorlichting soms muisstil. Dat zijn de mooie momenten.”

Hoe voelt het om genomineerd te zijn voor het Roze Lieverdje 2016?
“Ontzettend leuk! Dit is mijn tweede nominatie. In 2008, Karin Spaink won toen het Roze Lieverdje, was ik ook genomineerd voor mijn rol als coördinator van de werkgroep vrijwilligers. Het voelt als een blijk van waardering voor het werk dat je doet. Maar ik beschouw het ook als een nominatie van de voorlichtersgroep. Het is een stukje erkenning voor de voorlichting die we gezamenlijk geven en het werk van tientallen voorlichters even in de schijnwerpers zet.”

Ben je trots op deze nominatie?
“Jazeker! Ik was toevallig op vakantie in Florence toen ik werd gebeld en was aangenaam verrast door het telefoontje uit Nederland waarin ze mijn nominatie bekendmaakten.”

Van de vijf genomineerden zijn 3 ook werkzaam als vrijwilliger van COC Amsterdam. Wat vind je van de andere genomineerden en kun je een reden geven waarom zoveel genomineerden betrokken zijn bij COC Amsterdam?
“De andere genomineerden zijn zeker geen lichtgewichten. Döne Fil is ontzettend zichtbaar in en betrokken bij de LHBT-gemeenschap. Natuurlijk destijds als de initiatiefnemer van de Turkse boot tijden de Gay Pride maar ook bijvoorbeeld bij de ‘I believe I am gay’ tentoonstelling in het Bijbels museum. Ze is voortdurend een brug aan het bouwen en vooroordelen aan het beslechten tussen gelovigen en LHBT-ers en niet gelovigen. Ze doet fantastisch werk. Voor BeyonG Veldkamp geldt hetzelfde. Als transgender met een biculturele achtergrond breekt ze een lans voor transgenders in de gemeenschap. Ze is heel zichtbaar. Daar heb ik enorm ontzag voor. Die vrouw durft haar nek uit te steken.

Inmiddels is Ellie Lust natuurlijk een monument geworden. En dan niet omdat ze bekend is als woordvoerder van de politie, maar omdat ze als lesbische vrouw een hoge post heeft in de politiewereld dat toch nog altijd bekend staat als een macho-wereld. Met Roze in Blauw heeft ze de politie toegankelijker gemaakt voor de LHBT-gemeenschap.Het LHBTQ-magazine vergroot de zichtbaarheid van onze gemeenschap. Ik vind het mooi dat het magazine, met een groeiende oplage, zich niet richt op de shoppende homo maar een totaaloverzicht geeft van alle verschillende mensen die zich LHBTQ noemen.

Ik denk dat we bij COC Amsterdam goed werk doen. Hoewel het natuurlijk een Amsterdamse prijs is, is het zeker geen automatisme dat vrijwilligers van COC Amsterdam worden genomineerd. Maar het is een teken dat we goed en baanbrekend werk verrichten.”

Wat zijn je plannen voor aankomend jaar?
“Ik heb geen enorme ambities. Ik blijf actief als coördinator en wil dat onze voorlichters soepel hun werk kunnen doen. Daarnaast wil ik dat we in de vraag om voorlichting van scholen kunnen blijven voorzien. Ik hecht belang aan een goede groep mensen en dat we ons werk in een fijne sfeer kunnen doen. En dat we voorlichters blijven houden en krijgen die sterk in hun schoenen staan en in een klas een veilig klimaat kunnen scheppen.”

Als je het Roze Lieverdje zou winnen, hoe ga je dat dan vieren?
“Dan zal ik de prijs zeker aan de andere voorlichters opdragen! En na afloop een glaasje drinken, maar laat zal het niet worden, wat ’s avonds wil ik ook mijn kind naar bed brengen.”

Categorie:
COC Amsterdam e.o.
Tags:
,