Wij zijn er voor Amsterdam en omstreken.

5 december 2015: Amsterdam vangt LHBT-vluchtelingen die daaraan behoefte hebben apart op.
2014: oprichting van AmsterdamPinkPanel, een onderzoekspanel voor veiligheid van LHBT Amsterdammers
1 april 2016: Amsterdam viert 15 jaar homohuwelijk met I Amsterdam in regenboogkleuren
2016; COC Amsterdam e.o. bestaat zeventig jaar!
2013: COC Amsterdam e.o presenteert het RAINBOW-project: een nieuw lespakket voor voorlichting op scholen
30 augustus 2015: Amsterdam schaft verplichte geslachtsregistratie op gemeentelijke formulieren af
2021: COC Amsterdam bestaat 75 jaar!
2016: EuroPride in Amsterdam
8 april 2013: groot protest in Amsterdam tijdens bezoek Poetin
1 maart 2023: Op 1 maart ondertekenden 14 partijen het provinciaal regenboogstembus akkoord 2023.
2015: start Cocktail, maatjesproject voor LHBT asielzoekers in Amsterdam en Almere

Doe mee!

Op verschillende manieren kun jij helpen om onze activiteiten in Amsterdam en omgeving mogelijk te maken, voor nu en de toekomst.

Steun COC

Terugblik AmsterdamPinkPanel Symposium

17 oktober 2016 -

Tijdens de COC’s Shakespeare Club organiseerde het AmsterdamPinkPanel op 29 juli 2016 een symposium met als thema Veiligheid. Dat dit thema leeft binnen de LHBTQI-community bleek uit de opkomst en de reacties op deze middag.

Bij binnenkomst wordt iedereen enthousiast welkom geheten door dagvoorzitter Mark Dekker. Aan de zijkant van de zaal is een zogenaamde ‘veiligheidslijn’ gespannen en de vraag om aan te geven hoe veilig of onveilig jij je voelt en een korte ervaring te beschrijven. Een verhaal aan de linkerkant van de lijn staat voor ‘ik voel mij helemaal veilig’ de rechterkant staat voor ‘ik voel mij helemaal niet veilig’. Op deze manier wordt het veiligheidsgevoel in de zaal in kaart gebracht. Dit gevoel blijkt divers te zijn want zowel aan de linker- als de rechterkant hangen veel ervaringen.

Daarna is het woord aan sociaal psycholoog Allard Feddes van de UvA. In de zaal worden kleine focusgroepen gevormd die van gedachten wisselen over het vergroten van de aangiftebereidheid. Wat kun je als community doen om het aantal aangiftes te vergroten en wat kan de politie doen? Een greep uit de verschillende ideeën die zijn ontstaan tijdens deze gesprekken: concreet maken waarom aangifte doen belangrijk is, meer cijfers publiceren, verschil tussen een melding en een aangifte duidelijk maken en het doen van een melding of aangifte laagdrempelig maken. Stef Bouwhuis (teamleider AmsterdamPinkPanel) presenteert de resultaten van het buurtveiligheidsonderzoek en vertelt dat het onderzoek impact heeft gehad en goed opgepikt is in de media. Marcel van Steijn (coördinator Veiligheid COC Amsterdam) sluit het programma voor de pauze af met een presentatie over de buurtveiligheidsmonitor en de rol van het COC hierin.

Na de pauze is het de beurt aan Kai Jonas van de UvA samen met zijn collega Allard Feddes. Beide spreken over de obstakels van aangiftebereidheid. Uit studies van het AmsterdamPinkPanel blijkt dat 1 op de 10 LHBTQI-ers aangifte doet in Amsterdam van een onveilige situatie. De impact van een hate-crime is groot omdat het een directe invloed heeft op je identiteit en om wie je bent. Bij het doen van aangifte maakt iedereen eerst een kosten-baten analyse. Hierbij is onder andere je sociale omgeving van invloed. Mede door het geven van voorlichting vergroot je het vertrouwen en dat leidt weer tot meer meldingen en aangiftes bij iedereen die te maken heeft gehad met een hate-crime.

Historicus en archeoloog Judith Schuyf vervolgt de middag. Ze deed onder meer wetenschappelijk onderzoek naar de emancipatie van LHBT’s en de gevolgen van oorlog en geweld op deze groep. De redenen om geen aangifte te doen zijn volgens Schuyf al jaren hetzelfde. Iemand heeft er geen tijd voor, iemand is nog niet uit de kast en er is geen vertrouwen in de politie.

Het vertrouwen in de politie moet verbeterd worden door de aanwezigheid van Roze in Blauw (RiB NL). Een landelijk samenwerkingsverband van alle Roze in Blauw teams uit alle politie-eenheden en diensten. Paulien Gauw en Pierre Steen (RiB) vertellen over hun ervaringen, aangevuld door hét boegbeeld van Roze in Blauw Ellie Lust die net is aangesloten bij het symposium.

Tijdens de middag worden er flinke discussies gevoerd en worden er heftige onderwerpen besproken. De dag wordt op een afgesloten door het improvisatietheater van de Rainbow Warriors die op een luchtige manier de onderwerpen opnieuw de revue laten passeren met een knipoog.

We kunnen de conclusie trekken dat het een geslaagde middag is geweest met dank aan alle sprekers, het actieve publiek en het AmsterdamPinkPanel.

Wil je ook je stem laten horen en meedoen aan onderzoek? Schrijf je dan in voor het AmsterdamPinkPanel en like de Facebookpagina

Categorie:
COC Amsterdam e.o., Gay Pride, Voorlichting
Tags:
, , , , , , , , , , , , , ,