Wij zijn er voor Amsterdam en omstreken.

2016; COC Amsterdam e.o. bestaat zeventig jaar!
2021: COC Amsterdam bestaat 75 jaar!
2014: oprichting van AmsterdamPinkPanel, een onderzoekspanel voor veiligheid van LHBT Amsterdammers
2013: COC Amsterdam e.o presenteert het RAINBOW-project: een nieuw lespakket voor voorlichting op scholen
1 april 2016: Amsterdam viert 15 jaar homohuwelijk met I Amsterdam in regenboogkleuren
2016: EuroPride in Amsterdam
30 augustus 2015: Amsterdam schaft verplichte geslachtsregistratie op gemeentelijke formulieren af
5 december 2015: Amsterdam vangt LHBT-vluchtelingen die daaraan behoefte hebben apart op.
1 maart 2023: Op 1 maart ondertekenden 14 partijen het provinciaal regenboogstembus akkoord 2023.
8 april 2013: groot protest in Amsterdam tijdens bezoek Poetin
2015: start Cocktail, maatjesproject voor LHBT asielzoekers in Amsterdam en Almere

Doe mee!

Op verschillende manieren kun jij helpen om onze activiteiten in Amsterdam en omgeving mogelijk te maken, voor nu en de toekomst.

Steun COC

4 mei herdenking Homomonument afgelast

22 april 2020 -

Helaas gaat ook de jaarlijkse ceremonie op Dodenherdenkingsdag in de Westerkerk en de kranslegging bij het Homomonument niet door. Lees hieronder de boodschap van ceremoniemeester Menne Vellinga. [Originele tekst: www.homomonument.nl

Het Nationaal Comité 4 en 5 mei roept lokale comités op nu hun eigen afwegingen te maken. Wij als team – Comité 4 mei Homomonument – dat jaarlijks op 4 mei de plechtigheid op en rond het Homomonument en in de Westerkerk organiseert, vinden dat het niet verantwoord is om in grote groepen bijeen te komen.
Er zal daarom dit jaar geen plechtigheid plaatsvinden zoals we gewend zijn. De RIVM- richtlijnen vragen om ruime afstand van elkaar te houden en samenkomsten van meer dan 100 personen te voorkomen.

Er is nog overwogen op kleinere schaal in de Westerkerk een bijeenkomst te realiseren maar dat bleek in de praktijk, gezien de grote belangstelling uit het LGBT-achterland, niet haalbaar vanwege de opgelegde veiligheidsnormen. De plechtigheid op en rond het Homomonument te verplaatsen naar bijvoorbeeld 14 augustus – de avond voor de dag van de Japanse capitulatie – zou samenvallen met SAIL 2020 en het Prinsengrachtconcert in de directe omgeving. Dit stuitte ook op diverse praktische bezwaren. Het is nog geen mei – hoor ik enkelen zeggen – maar er gaan voorbereidingen aan zo’n bijeenkomst vooraf. Denk onder andere aan het bestellen van bloemstukken en kransen. Mensen die geprogrammeerd stonden waren al bezig met repeteren en schrijven van hun voordracht.

We realiseren ons dat ons besluit emoties oproept bij velen die met regelmaat de vertrouwde bijeenkomsten op onze betekenisvolle plek hebben bijgewoond. Individueel zijn we hopelijk vrij ons op 4 en of 5 mei te verplaatsen en zelf een bloemetje op de tredendriehoek achter te laten. En er bij stil te staan – op gepaste afstand. De LGBT- organisaties en andere vertegenwoordigers die zich reeds hadden aangemeld zijn middels een email in kennis gesteld van ons besluit. Het voornemen is het reeds vastgestelde programma in 2021 alsnog aan u te presenteren.

Het Comité 4 mei Homomonument wenst u allen veel sterkte en gezondheid toe in deze onzekere periode.

Menne Vellinga
Ceremoniemeester

Amsterdam, 23 maart 2020

Categorie:
Dodenherdenking
Tags:
, , , , ,