De Nashville-verklaring is volgens het OM niet strafbaar. Dat schrijft het Openbaar Ministerie op 11 maart in een brief aan mensen die aangifte deden tegen de verklaring.
“Deze juridische slag om de Nashville-verklaring is verloren en dat is een bittere pil voor de mensen die aangifte deden”, reageert COC-voorzitter Astrid Oosenbrug.
“Maar de liefde heeft het van de Nashville-verklaring gewonnen”, vindt Oosenbrug. ‘Kerken hingen de regenboogvlag uit, de regenboogvlag dreigde zelfs even uitverkocht te raken, religieuze voorgangers toonden zich solidair met LHBTI’s, LHBTI-genezing wordt verboden en in heel Nederland waren er vieringen van de liefde.”
“Samen hebben we laten zien dat de liefde sterker is dan de haat van de Nashville verklaring. Daarmee hebben de ondertekenaars van de Nashvilleverklaring het tegenovergestelde bereikt van wat ze wilden.”
De Nederlandse versie van de Nashville-verklaring verscheen in januari 2019 en werd getekend door zo’n 250 prominente orthodox-protestanten. In de verklaring wordt onder meer beweerd dat het zondig zou zijn om homoseksualiteit en transgender-zijn te accepteren en wordt de indruk gewekt dat mensen van hun LHBTI-zijn kunnen worden ‘genezen’.
Het COC noemde de verklaring ‘schadelijk en onbarmhartig’. Op 9 januari organiseerden mensen uit de LHBTI-gemeenschap, de religieuze gemeenschap, stichting Homomonument en COC Nederland in Amsterdam een Viering van de Liefde waarbij zo’n duizend mensen aanwezig waren. De viering vond op diverse plekken navolging, waaronder in Utrecht en Zwolle.
Het OM erkent in de brief aan de mensen die aangifte deden dat de Nashville-verklaring veel mensen heeft geraakt ‘in de kern van hun zijn’. Ook oordeelt het OM dat de Nashville-verklaring beledigend is. Volgens het Openbaar Ministerie is de verklaring niet strafbaar omdat die zou vallen binnen de grenzen van de vrijheid van godsdienst en de vrijheid van meningsuiting. Mensen die aangifte deden tegen de verklaring kunnen bezwaar aantekenen tegen het besluit.
[Bron: COC NL]