De Amsterdam Rainbow Dress Foundation en COC Amsterdam en Omstreken doneren op woensdag 2 augustus de Amsterdam Rainbow Dress aan het Amsterdam Museum. In de zestien meter lange jurk zijn 75 nationale vlaggen verwerkt van landen waar LHBTI+ nog steeds in het strafrecht is opgenomen. De top van de Amsterdam Rainbow Dress is gemaakt van de Amsterdamse vlag. Hiermee wordt onderstreept dat Amsterdam open blijft staan voor LHBTI+ -vluchtelingen. De jurk wordt door de gift opgenomen in de collectie van Amsterdam Museum en zal als levend kunstwerk de wereld blijven rondreizen en zo aandacht vragen voor LHBTI+ -vluchtelingen en -rechten in de wereld.
Judikje Kiers, directeur Amsterdam Museum: “We kijken ernaar uit deze beroemde jurk in onze collectie te mogen tonen. De Amsterdam Rainbow Dress heeft een belangrijke en helaas nog steeds relevante boodschap.”
Mattijs van Bergen, één van de vier initiatiefnemers van de Amsterdam Rainbow Dress: “De jurk onderstreept de kracht van beeldende kunst om problematische onderwerpen toegankelijk en bespreekbaar te maken. De stichting stimuleert bewustwording omtrent de wereldwijde situatie van anti-LHBTI+ wetgeving en de gevolgen daarvan. De jurk blijft reizen om aandacht te vragen voor deze problematiek. De Amsterdam Rainbow Dress Foundation is beretrots dat de jurk onderdeel uit gaat maken van de collectie van het Amsterdam Museum en als zodanig haar boodschap van openheid en inclusie nog eens extra onderstreept.”
COC Amsterdam is trots op deze vervolgstap. “We kijken uit naar het vervolg van dit project om gemeenschappen lokaal en internationaal te activeren en LHBTI+ -vluchtelingen te empoweren”, aldus Peter de Ruijter, voorzitter van COC Amsterdam.
Op woensdag 2 augustus worden tijdens COC’s Shakespeare Club een ceremonie en activiteiten voor LHBTI+ -vluchtelingen rondom de Amsterdam Rainbow Dress georganiseerd. Tijdens de ceremonie zal wethouder Diversiteit Simone Kukenheim de iconische Amsterdam Rainbow Dress als gift aan de stad Amsterdam in ontvangst nemen. Model Valentijn de Hingh zal de Amsterdam Rainbow Dress showen. De Amsterdam Rainbow Dress is van 2 t/m 4 augustus gratis te bezichtigen in de Amsterdam Galerij.
De Amsterdam Rainbow Dress is ontstaan in samenwerking met vrijwilligers van COC Amsterdam en de vier initiatiefnemers Arnout van Krimpen, Jochem Kaan, Oeri van Woezik en Mattijs van Bergen.
COC’s Shakespeare Club vindt net als in 2016 plaats in het Amsterdam Museum in de Amsterdam Pride Week van 31 juli tot en met 5 augustus. Kijk voor meer informatie en het programma op de website van het Amsterdam Museum.
Over Amsterdam Museum
Amsterdam Museum vertelt het verhaal van de stad, over toen, nu en straks. Vier kernwaarden -ondernemerschap, vrijdenken, creativiteit en burgerschap – kenmerken de identiteit van de stad. Aan de hand van deze begrippen wordt de geschiedenis tot leven gebracht en gekoppeld aan heden en toekomst. Het museum ziet het als zijn maatschappelijke taak om het verhaal van Amsterdam toegankelijk te maken en aan een zo breed mogelijk publiek te presenteren. Amsterdam Museum wordt structureel gesteund door de BankGiro Loterij en de Gemeente Amsterdam.
Over Amsterdam Rainbow Dress Foundation
De Amsterdam Rainbow Dress is een levend, reizend kunstwerk met als missie om bewustwording te stimuleren omtrent wereldwijde anti-LHBTI+ wetgeving en de situatie van LHBTI+ vluchtelingen. Amsterdam als veilige haven, ook voor LHBTI+ vluchtelingen, is niet vanzelfsprekend. De Dress roept op tot openheid en inclusie, moedigt aan om (verworven) vrijheden te delen en te verdedigen; zowel in Amsterdam als de rest van de wereld. Als één van de landen die vertegenwoordigt zijn in de Amsterdam Rainbow Dress de anti-LHBTI+ wetgeving schrapt, zal desbetreffende vlag worden vervangen door een regenboogvlag en zal de jurk stukje bij beetje veranderen in één grote regenboog.
De Amsterdam Rainbow Dress Foundation draagt met de inzet van vrijwilligers zorg voor het bewaken en verspreiden van de boodschap, het ontwikkelen en uitvoeren van gerelateerde projecten en missies, het beheren van fondsenwerving en donaties en het rondreizen van de jurk. Zij zal dit blijven doen tot de boodschap irrelevant is geworden.
Over COC Amsterdam
COC Amsterdam maakt zich sterk voor emancipatie op het gebied van seksuele oriëntatie, gender identiteit en expressie en sekse kenmerken in de regio Amsterdam. Om dat te bereiken, maakt COC Amsterdam de LHBTI+ gemeenschap vooral op een positieve manier zichtbaar. Dit is de eerste stap in het bevorderen van sociale acceptatie daar waar dit nodig is. We doen dat als vereniging van 1900 leden en 170 actieve en professionele vrijwilligers. Deze vrijwilligers zetten zich bijvoorbeeld in als stadscoördinatoren, onderzoekers, bestuurders en voorlichters. Daar zijn we trots op! Het werkgebied van COC Amsterdam bestaat uit de volgende gemeentes: Aalsmeer, Almere, Amstelveen, Amsterdam, Diemen, Landsmeer, Ouder-Amstel, Purmerend, Uithoorn en Waterland.