Wij zijn er voor Amsterdam en omstreken.

5 december 2015: Amsterdam vangt LHBT-vluchtelingen die daaraan behoefte hebben apart op.
1 april 2016: Amsterdam viert 15 jaar homohuwelijk met I Amsterdam in regenboogkleuren
2013: COC Amsterdam e.o presenteert het RAINBOW-project: een nieuw lespakket voor voorlichting op scholen
1 maart 2023: Op 1 maart ondertekenden 14 partijen het provinciaal regenboogstembus akkoord 2023.
30 augustus 2015: Amsterdam schaft verplichte geslachtsregistratie op gemeentelijke formulieren af
2016; COC Amsterdam e.o. bestaat zeventig jaar!
2014: oprichting van AmsterdamPinkPanel, een onderzoekspanel voor veiligheid van LHBT Amsterdammers
2021: COC Amsterdam bestaat 75 jaar!
8 april 2013: groot protest in Amsterdam tijdens bezoek Poetin
2016: EuroPride in Amsterdam
2015: start Cocktail, maatjesproject voor LHBT asielzoekers in Amsterdam en Almere

Doe mee!

Op verschillende manieren kun jij helpen om onze activiteiten in Amsterdam en omgeving mogelijk te maken, voor nu en de toekomst.

Steun COC

LHBTI+ Amstelveen van start: Amstelveen Diversiteit Café

20 maart 2019 -

Door Paul Roggema

Het heeft even geduurd, maar het is dan toch gelukt: een LHBTI+ activiteit in het brave Amstelveen.

We zien deze gemeente vaak een beetje over het hoofd. De ene ziet een grote maar saaie nieuwbouwwijk zonder eigen karakter, de ander ziet het als een voorstad van Amsterdam en dat betekent dat je een ruime woning met tuin kunt hebben in een nette omgeving en toch snel in Amsterdam kunt zijn. Ga je als LHBTI+’er in Amstelveen wonen dan maak je waarschijnlijk gebruik van de voorzieningen in Amsterdam en neem je de reistijd op de koop toe.

Dat is nu niet meer nodig. Amstelveen volgt een trend die in andere stadsdelen ook al zit: lokale bewonersgroepen. Onder andere in Noord, Oost, ZuidOost en West zijn al jarenlang succesvolle groepen actief. Je wilt iets om de hoek en daar mensen uit je eigen buurt leren kennen.

Voor de verandering blijkt het een initiatief van de gemeente Amstelveen te zijn. Anna van Berkum is daar beleidsmedewerker en zij heeft in het kader van het diversiteitsbeleid contact gezocht met het buurthuis Villa Randwijck. Fred Chevalking en beheerders Nicole Bodewes en Caro Vermeulen waren direct enthousiast en samen hebben ze het Amstelveen Diversiteit Café opgericht. Op donderdag 28 februari jongstleden is men van start gegaan. Er was gelijk hoog bezoek: wethouder Marijn van Ballegooien kwam langs om de officiële opening te doen. Omdat het initiatief ook bedoeld is voor buurtgemeenten als Aalsmeer, Kudelstaart en Mijdrecht was ook wethouder Wilma Alink-Scheltema gekomen.

Van Ballegooijen begon zijn toespraakje met het tonen van zijn trouwring: hij blijkt namelijk zelf met een man getrouwd te zijn. Van Ballegooijen: ”We kunnen wel denken dat alles kan en dat een LHBTI+ beweging niet meer nodig is maar dat is natuurlijk niet waar. Natuurlijk zijn er veel mensen die en Amstelveen helemaal kunnen leven zoals ze dat willen. Maar er zijn veel groepen waar nog het een en ander te verbeteren valt: jongeren, ouderen, mensen met een niet Nederlandse achtergrond, en sommige religieuze omgevingen, zowel christenen als moslims.”

“Onlangs is een vriend van mij in Amsterdam mishandeld omdat hij homo was. Mede om deze redenen wil de gemeente Amstelveen een actief LHBTI+ beleid voeren, en daar hoort een café als het ADC bij. We gaan met alle betrokkenen de komende tijd bekijken waar de interesses van de bezoekers liggen.” Wethouder Alink: “Aalsmeer is verder weg van Amsterdam en het lijkt of de problemen hier net iets ernstiger zijn.”

Het Witte Weekblad berichtte bijvoorbeeld over de jaarlijkse feestweek en daar zijn bijna altijd incidenten. Raadslid René Martijn is openlijk homo en wordt tijdens die week openlijk uitgescholden. Anderen negeren hem openlijk en buiten krijgt hij brandende sigaretten naar zijn gezicht gegooid. In de gemeenteraad van Aalsmeer werd op 14 februari voorgesteld een regenboogvlag op het gemeentehuis op te hangen. Gelukkig werd het voorstel aangenomen maar het CDA stemde tegen. Men vond dat alle minderheden gewoon onder de eigen Nederlandse vlag hoorden, en die regenboogvlag moesten we maar thuis gebruiken. Zelfs burgemeester Jeroen Nobel was het daar mee eens.

Het begrip diversiteit in de gekozen naam zorgde voor enige verwarring. Insiders weten wat er met diversiteit wordt bedoeld, maar bij het grote publiek komt het waarschijnlijk niet over. Jammer van de prachtige poster, gemaakt door David de Zwart. De vorm van de poster (kleurige strepen en golven) biedt gelukkig voldoende mogelijkheden om de bekende trefwoorden toe te voegen.
De bijeenkomsten vinden plaats op iedere vierde donderdag van de maand, en je kunt op deze plaats de aankondigingen tegemoet zien.  Locatie: Villa Randwijck, Catharina van Clevepark 10, Amstelveen, metro Uilenstede. Kijk voor meer informatie op www.villarandwijck.nl

Categorie:
Borrels, Evenement, Jouw belangen
Tags:
, , , , , , ,