Wij zijn er voor Amsterdam en omstreken.

2021: COC Amsterdam bestaat 75 jaar!
2016: EuroPride in Amsterdam
30 augustus 2015: Amsterdam schaft verplichte geslachtsregistratie op gemeentelijke formulieren af
2014: oprichting van AmsterdamPinkPanel, een onderzoekspanel voor veiligheid van LHBT Amsterdammers
1 april 2016: Amsterdam viert 15 jaar homohuwelijk met I Amsterdam in regenboogkleuren
1 maart 2023: Op 1 maart ondertekenden 14 partijen het provinciaal regenboogstembus akkoord 2023.
8 april 2013: groot protest in Amsterdam tijdens bezoek Poetin
2015: start Cocktail, maatjesproject voor LHBT asielzoekers in Amsterdam en Almere
5 december 2015: Amsterdam vangt LHBT-vluchtelingen die daaraan behoefte hebben apart op.
2016; COC Amsterdam e.o. bestaat zeventig jaar!
2013: COC Amsterdam e.o presenteert het RAINBOW-project: een nieuw lespakket voor voorlichting op scholen

Doe mee!

Op verschillende manieren kun jij helpen om onze activiteiten in Amsterdam en omgeving mogelijk te maken, voor nu en de toekomst.

Steun COC

Nog meer onduidelijkheid over uitvoering LHBTI-asielbeleid door kamerbrief Staatssecretaris Harbers

14 november 2018 -

Staatssecretaris Harbers (Asiel) creëert met een brief aan de Kamer van dinsdag 13 november nog meer onduidelijkheid over de uitvoering van het nieuwe, verbeterde LHBTI-asielbeleid. Het COC is boos en roept de staatssecretaris op om onomwonden afstand te nemen van ondeugdelijke stereotypen bij de beoordeling van asielverzoeken van LHBTI’s.  

‘LHBTI-asielzoekers hebben recht op duidelijkheid, op een eerlijke beoordeling zonder ondeugdelijke stereotypen,’ aldus COC-voorzitter Tanja Ineke.

De staatssecretaris presenteerde op 4 juli zijn nieuwe LHBTI-asielbeleid. Daarin wordt van LHBTI-asielzoekers geen ‘proces van bewustwording en zelfacceptatie’ meer verwacht, voorheen het belangrijkste criterium voor de beoordeling van LHBTI’s. COC-onderzoek had namelijk uitgewezen dat dit een ondeugdelijk stereotype is waarmee niet kan worden vastgesteld of een asielzoeker LHBTI is.       

De IND voert dit nieuwe beleid echter niet uit, zo bleek in september. De uitvoeringsinstantie betoogt in rechtszaken nog altijd dat LHBTI-asielzoekers een ‘proces van bewustwording en zelfacceptatie’ moeten doormaken om in aanmerking te komen voor asiel. Het COC noemt dat onbegrijpelijk en onacceptabel en stuurde op 10 september een brandbrief aan de Tweede Kamer.

Wel aanpassing, geen wijziging?
Harbers reageert daarop in zijn brief van 13 november aan de Tweede Kamer. Hij creëert daarin nog meer onduidelijkheid. De staatssecretaris noemt het een ‘aanpassing’ en een ‘verbetering’ dat bewustwording en zelfacceptatie zijn ‘geschrapt’ als criterium voor de beoordeling van LHBTI-asielzoekers. Vervolgens schrijft hij echter dat dit ‘geen beleidswijziging’ is en dat de termen ‘ook in de toekomst nog [kunnen] worden gebruikt’.

Het COC roept staatssecretaris en de IND op om onomwonden afstand te nemen van ondeugdelijke stereotypen bij de beoordeling van asielverzoeken van LHBTI’s en om ‘processen van bewustwording en zelfacceptatie’ niet meer te gebruiken als criterium om LHBTI-asielzoekers af te wijzen.

De Tweede Kamer spreekt komende week over het Asielbeleid tijdens de behandeling van de begroting van het ministerie van Justitie & Veiligheid.

[Bron COC Nederland]

Categorie:
In de media, Jouw belangen, Politiek
Tags:
, , , , ,