Den Haag – LGBT Asylum Support heeft 27 maart voor de derde maal een brandbrief gestuurd naar staatssecretaris Mark Harbers van Veiligheid en Justitie en naar de Tweede Kamer. De stichting ziet dat de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) blijft toetsen op termen die sinds de nieuwe werkinstructie 2018/9 niet meer zijn toegestaan. De nieuwe werkinstructie ging 1 juli 2018 in. De staatssecretaris schreef twee brieven aan de Tweede Kamer (op 13 november en 12 december 2018) waarin hij beweert dat deze termen niet meer gebruikt worden. Maar dat gebeurt nog wel altijd.
LGBT Asylum Support ziet dat in verschillende IND-documenten die vluchtelingen met haar delen nog steeds begrippen voorkomen als ‘zelfacceptatie’ en ‘bewustwordingsproces’. In de brandbrief is daar een voorbeeld van opgenomen. Op 12 december schreef staatssecretaris Mark Harbers aan de Tweede Kamer naar aanleiding van een eerdere brandbrief dat de termen ‘bewustwordingsproces’ en ‘zelfacceptatie’ niet meer voorkomen in de nieuwe werkinstructie. “De IND zal de vreemdeling dan ook niet meer vragen om zijn bewustwordingsproces te schetsen of om aannemelijk te maken dat er sprake is van zelfacceptatie”, aldus de staatssecretaris.
“We zijn woedend. Negen maanden nadat de nieuwe werkinstructie is ingegaan zien we nog steeds dat die niet correct wordt toegepast door IND. Naar ons idee heeft de staatssecretaris geen grip op de IND, ondanks brieven en beloftes aan de Tweede Kamer. Het beleid is bovendien onduidelijk. We zien bijvoorbeeld dat daardoor via een achterdeur de rechtbank toetsing op oude termen zelfs toelaat. Dat is onacceptabel. We zijn feitelijk terug bij af sinds de petitie #NietGayGenoeg. Daarin pleiten we juist dat de termen ‘bewustwordingsproces’ en ‘zelfacceptatie’ geschrapt zouden worden”, legt voorzitter Sandro Kortekaas van LGBT Asylum Support uit. “We hebben daarom nogmaals staatssecretaris Mark Harbers verzocht om een onafhankelijk onderzoek in te stellen naar de wijze waarop de IND de nieuwe werkinstructie toepast.”
[Tekst & Beeld: LGBT Asylum Support, bewerkt]