Wij zijn er voor Amsterdam en omstreken.

2016; COC Amsterdam e.o. bestaat zeventig jaar!
1 maart 2023: Op 1 maart ondertekenden 14 partijen het provinciaal regenboogstembus akkoord 2023.
30 augustus 2015: Amsterdam schaft verplichte geslachtsregistratie op gemeentelijke formulieren af
2016: EuroPride in Amsterdam
2021: COC Amsterdam bestaat 75 jaar!
2015: start Cocktail, maatjesproject voor LHBT asielzoekers in Amsterdam en Almere
2014: oprichting van AmsterdamPinkPanel, een onderzoekspanel voor veiligheid van LHBT Amsterdammers
5 december 2015: Amsterdam vangt LHBT-vluchtelingen die daaraan behoefte hebben apart op.
8 april 2013: groot protest in Amsterdam tijdens bezoek Poetin
1 april 2016: Amsterdam viert 15 jaar homohuwelijk met I Amsterdam in regenboogkleuren
2013: COC Amsterdam e.o presenteert het RAINBOW-project: een nieuw lespakket voor voorlichting op scholen

Doe mee!

Op verschillende manieren kun jij helpen om onze activiteiten in Amsterdam en omgeving mogelijk te maken, voor nu en de toekomst.

Steun COC

‘Roze kieswijzer’ Gayvote gelanceerd voor Provinciale Statenverkiezingen

9 maart 2015 -

COC Nederland heeft de ‘roze kieswijzer’ voor de verkiezing van de Provinciale Staten en de Eerste Kamer op 18 maart samengesteld. Op de website http://www.gayvote.nl vinden kiezers roze kandidaten en partijstandpunten die relevant zijn voor lesbiennes, homo’s, bi’s en transgenders. 

In totaal vermelden 50 partijen uit de provincie hun standpunten over LHBT-onderwerpen op gayvote.nl. 70 Roze kandidaten voor de Provinciale Staten maakten een profiel op gayvote.nl. Niet eerder deden zoveel partijen en kandidaten mee aan Gayvote voor de Provinciale Statenverkiezingen.

De meeste inzendingen zijn afkomstig van de PvdA (12 provinciale PvdA’s doen mee), gevolgd door GroenLinks (10) en Partij voor de Dieren (7). Ook de meeste roze kandidaten zijn afkomstig van de PvdA (24), GroenLinks (15) en Partij voor de Dieren (11).

Hoewel de Eerste Kamer niet direct verkiesbaar is bij de Statenverkiezingen op 18 maart, zijn deze verkiezingen wel bepalend voor de samenstelling van de Eerste Kamer. Daarom vinden kiezers op gayvote.nl ook standpunten en kandidaten van partijen in de Eerste Kamer. Vier partijen stuurden hun standpunten in en 8 roze kandidaten maakten een profiel. Op Gayvote staat ook een overzicht van hoe partijen in de Eerste Kamer de afgelopen jaren stemden over LHBT-onderwerpen.

Mannen-ontmoetingsplaatsen

Op gayvote geven de provinciale partijen hun standpunten over LHBT-emancipatie aan de hand van stellingen. Partijen kunnen bijvoorbeeld aangeven of ze vinden dat de provincie zorginstellingen dient aan te spreken op het leveren van LHBT-vriendelijke ouderenzorg. Ook zijn er vragen over het bevorderen van werkgelegenheid voor kwetsbare groepen zoals transgenders.

Bij diverse stellingen zijn grote verschillen tussen partijen zichtbaar. Zo zijn partijen verdeeld over de vraag of de provincie al dan niet mannen-ontmoetingsplaatsen (bijv. bij parkeerplaatsen langs provinciale wegen) moet reguleren en de veiligheid van bezoekers dient te garanderen.

Uit onderzoek blijkt dat roze onderwerpen voor tweederde van de LHBT’s een rol spelen bij het bepalen van hun keuze in het stemhokje. Aangezien er in Nederland bijna één miljoen LHBT’s zijn, is de gay vote bij verkiezingen een factor van betekenis.

Gayvote voor de Provinciale Statenverkiezingen kwam mede tot stand dankzij inhoudelijke ondersteuning van kenniscentrum Movisie.

Categorie:
Politiek
Tags: