Wij zijn er voor Amsterdam en omstreken.

30 augustus 2015: Amsterdam schaft verplichte geslachtsregistratie op gemeentelijke formulieren af
1 april 2016: Amsterdam viert 15 jaar homohuwelijk met I Amsterdam in regenboogkleuren
2021: COC Amsterdam bestaat 75 jaar!
2014: oprichting van AmsterdamPinkPanel, een onderzoekspanel voor veiligheid van LHBT Amsterdammers
8 april 2013: groot protest in Amsterdam tijdens bezoek Poetin
2013: COC Amsterdam e.o presenteert het RAINBOW-project: een nieuw lespakket voor voorlichting op scholen
2016; COC Amsterdam e.o. bestaat zeventig jaar!
2015: start Cocktail, maatjesproject voor LHBT asielzoekers in Amsterdam en Almere
2016: EuroPride in Amsterdam
5 december 2015: Amsterdam vangt LHBT-vluchtelingen die daaraan behoefte hebben apart op.
1 maart 2023: Op 1 maart ondertekenden 14 partijen het provinciaal regenboogstembus akkoord 2023.

Doe mee!

Op verschillende manieren kun jij helpen om onze activiteiten in Amsterdam en omgeving mogelijk te maken, voor nu en de toekomst.

Steun COC

Hoeveelheid geweld tegen herkenbare transgenders is schokkend

15 november 2015 -

Meer dan de helft van alle transgenders in Nederland is het afgelopen jaar beledigd, bedreigd, of heeft te maken gehad met geweld, meldt het Parool. Bij sommigen gebeurt dit zelfs maandelijks. COC Amsterdam maakt zich er hard voor dat mensen in elk deel van de stad volledig zichtbaar kunnen zijn en kunnen uitgaan van een respectvolle behandeling.

De meeste incidenten spelen zich af in het uitgaanscircuit, blijkt uit onderzoek onder 351 transgenders van Transgender Netwerk Nederland, een belangenorganisatie voor emancipatie van transgenders. In het algemeen geldt: hoe zichtbaarder het is dat iemand van geslacht is veranderd, hoe meer geweld hij of zij ondervindt.

Begin september waren enkele incidenten in Amsterdam in het nieuws, waarbij transgenders klappen kregen. Eind augustus werd een transseksuele prostituee ernstig mishandeld. Eind mei werd een transgender bij het Afrikanerplein geslagen met een stuk hout, en werden er seksueel getinte opmerkingen gemaakt.

Tachtig procent van de transgenders die het slachtoffer waren van geweld, paste vervolgens het gedrag aan en gaat niet meer naar de sportschool of de supermarkt om confrontaties te vermijden.De meeste incidenten spelen zich af in het uitgaanscircuit, blijkt uit onderzoek. In totaal is een derde van alle slachtoffers dusdanig getraumatiseerd door de incidenten, dat zij professionele hulp zoeken.

Het onderzoek Veilig, zolang men het niet merkt is het eerste onderzoek in Nederland dat specifiek ingaat op discriminatie en geweldsgerelateerde incidenten naar transgenders in Nederland. Volgens het netwerk leven in Nederland rond de 390.000 transgenders.

TnT overzicht

Zichtbaarheid en respect

Het Parool illustreert haar artikel met het verhaal van Sam, een transvrouw die volgens het artikel advies kreeg van het COC om niet terug te verhuizen naar bepaalde wijken in Amsterdam. Dit is niet wat wij uitdragen. Het is geen beleid vanuit COC Amsterdam om wijken van de stad te ontraden. Vanuit COC Amsterdam zijn wij juist in veel wijken actief met onze wijkcoördinatoren (Nieuw West, Oost en West).

Het is ons standpunt dat iedereen altijd over al moet kunnen wonen, werken en naar school gaan, ongeacht geaardheid. Mensen moeten in de stad volledig zichtbaar kunnen zijn als transgender en roze Amsterdammer. Ons standpunt is heel duidelijk: in de publieke Amsterdamse ruimte moet je je vrij en veilig voelen, overal en in elke wijk. Behandeld worden met respect is de norm.

Categorie:
Transgender
Tags:
,