Nog steeds mijden LHBTI-ers bepaalde situaties en plekken en passen hun gedrag aan om zich veiliger te voelen. Jonge LHBTI-ers, lager opgeleiden en mensen met een laag inkomen voelen zich het minst veilig. Ook alleenstaanden, mensen die minder uit de kast zijn en mensen die al eerder anti-homo geweld of anti-homo discriminatie hebben meegemaakt, voelen zich minder veilig. Dat blijkt uit het jaarlijkse buurtveiligheidsonderzoek dat wordt uitgevoerd door het AmsterdamPinkPanel (APP), een samenwerking tussen de Universiteit van Amsterdam en COC Amsterdam.
LHBTI-ers tot 61 jaar hebben een grotere kans om een onveilige situatie mee te maken
Een kwart van alle respondenten van het buurtveiligheidsonderzoek 2017 – 2018 geeft aan het afgelopen jaar een onveilige situatie te hebben meegemaakt. Dit aantal is stabiel en is de afgelopen jaren niet afgenomen. Ook is het gedrag van omstanders ongewijzigd gebleven. Als er onbekende omstanders bij de onveilige situatie aanwezig waren, dan negeerden deze omstanders de onveilige situatie vaak. Op een onveilige situatie reageren de slachtoffers zelf meestal verbaal, ze reageren helemaal niet of ze doen alsof er niets gebeurd is. Slechts een minderheid doet achteraf aangifte. Het aantal LHBTI-ers dat aangifte doet van een onveilige situatie is wel gestegen ten opzichte van de afgelopen jaren.
“Ondanks dat het algemene veiligheidsgevoel constant is gebleven blijkt dat LHBTI personen aan ‘zelfcensuur’ doen om niet in ongewenste situaties terecht te komen. Het is pijnlijk en zorgelijk om te constateren dat zichtbaar ‘anders’ zijn kennelijk wordt gezien als aanleiding voor negatieve reacties”, aldus Vanny Reyes.
Gedragsaanpassingen om onveilige situaties te vermijden
LHBTI-ers die eerder een onveilige situatie hebben meegemaakt passen meer of vaker hun gedrag aan dan LHBTI-ers die dat niet hebben meegemaakt. De meest voorkomende gedragsaanpassingen zijn: omlopen bij onveilige situaties, bepaalde onveilige plekken vermijden en proberen in een veilige buurt te gaan wonen.
LHBTI-ers voelen zich het minst veilig in Amsterdam Zuidoost
Binnen Amsterdam is gekeken naar de verschillende stadsdelen en veiligheidsbeleving. Daarbij kwam naar voren dat de bewoners van Amsterdam-Zuid zich het veiligst in hun eigen stadsdeel voelden. LHBTI-ers die in Amsterdam Zuidoost wonen voelen zich het minst veilig. Ook is het veiligheidsgevoel van uitgaansgelegenheden onderzocht. Daarbij kwam naar voren dat LHBTI-ers zich het minst veilig voelen in de omgeving van de Amsterdam Arena, het Leidseplein en het Rembrandtplein.
Het jaarlijkse buurtveiligheidsonderzoek
Jaarlijks doen de Universiteit van Amsterdam en het COC Amsterdam onderzoek naar het veiligheidsgevoel onder LHBTI-ers en naar de incidenten die zij meegemaakt hebben in het afgelopen jaar (het buurtveiligheidsonderzoek). Aan dit onderzoek hebben 427 leden van het AmsterdamPinkPanel (APP) deelgenomen.
Ga voor meer informatie en andere onderzoeken naar: http://www.amsterdampinkpanel.nl/
[Tekst: AmsterdamPinkPanel | Beeld: Sebastiaan ter Burg, bijgeknipt]