Wij zijn er voor Amsterdam en omstreken.

2015: start Cocktail, maatjesproject voor LHBT asielzoekers in Amsterdam en Almere
2016: EuroPride in Amsterdam
2021: COC Amsterdam bestaat 75 jaar!
2014: oprichting van AmsterdamPinkPanel, een onderzoekspanel voor veiligheid van LHBT Amsterdammers
30 augustus 2015: Amsterdam schaft verplichte geslachtsregistratie op gemeentelijke formulieren af
2016; COC Amsterdam e.o. bestaat zeventig jaar!
5 december 2015: Amsterdam vangt LHBT-vluchtelingen die daaraan behoefte hebben apart op.
2013: COC Amsterdam e.o presenteert het RAINBOW-project: een nieuw lespakket voor voorlichting op scholen
8 april 2013: groot protest in Amsterdam tijdens bezoek Poetin
1 maart 2023: Op 1 maart ondertekenden 14 partijen het provinciaal regenboogstembus akkoord 2023.
1 april 2016: Amsterdam viert 15 jaar homohuwelijk met I Amsterdam in regenboogkleuren

Doe mee!

Op verschillende manieren kun jij helpen om onze activiteiten in Amsterdam en omgeving mogelijk te maken, voor nu en de toekomst.

Steun COC

LHBTI-ers passen gedrag aan om onveilige situaties te voorkomen

14 april 2017 -

LHBTI-ers mijden bepaalde situaties en plekken en passen hun gedrag aan om zich veiliger te voelen. LHBTI-ers die in het verleden al eens een onveilige situatie hebben meegemaakt passen in nog grotere mate hun gedrag aan om zich veilig te voelen. Dat blijkt uit het jaarlijkse buurtveiligheidsonderzoek dat wordt uitgevoerd door het AmsterdamPinkPanel (APP), een samenwerking tussen de Universiteit van Amsterdam en COC Amsterdam.

Gedragsaanpassingen: onveilige plekken mijden en niet opvallen
Uit het buurtveiligheidsonderzoek 2016 van het APP komt naar voren dat LHBTI-ers verschillende dingen doen om zich veiliger te voelen, zoals:

  • Omlopen bij een onveilige situatie;
  • Bepaalde onveilige plekken vermijden;
  • Proberen in een veilige buurt te gaan wonen;
  • Geen affectie voor vrienden of de partner tonen in het openbaar;
  • Proberen niet op te vallen en zich minder herkenbaar als LHBTI te gedragen

“Ondanks dat het algemene veiligheidsgevoel constant is gebleven blijkt dat LHBTI personen aan ‘zelfcensuur’ doen om niet in ongewenste situaties terecht te komen. Het is pijnlijk en zorgelijk om te constateren dat zichtbaar ‘anders’ zijn kennelijk wordt gezien als aanleiding voor negatieve reacties”, aldus Peter de Ruijter voorzitter COC Amsterdam.

Meemaken onveilige situaties
Vijfentwintigprocent van de respondenten heeft in 2016 een onveilige situatie meegemaakt. Zij zijn bijvoorbeeld uitgescholden of het slachtoffer geworden van fysiek geweld. Homo’s, transgenders en biseksuelen maken vaker een onveilige situatie mee dan lesbiennes. 92% van de respondenten die aangaven dat er onbekenden aanwezig waren, gaven aan dat zij de situatie negeerderen. Net als in 2015 doet nog geen 10% van de LHBTI-ers die een onveilige situatie meemaakt hier aangifte van.

Amsterdammers voelen zich minder veilig
Binnen Amsterdam is gekeken naar de verschillende stadsdelen en veiligheidsbeleving. Daarbij kwam naar voren dat de bewoners van Amsterdam-Zuid zich het veiligst in hun eigen stadsdeel voelden. LHBTI-ers die in Nieuw-West wonen voelen zich het minst veilig. Ook zijn er verschillen zichtbaar tussen Amsterdammers en mensen die woonachtig zijn in een andere stad of dorp. Amsterdammers blijken zich in hun stad minder veilig te voelen dan bewoners van andere steden of dorpen.

Het jaarlijkse buurtveiligheidsonderzoek
Jaarlijks doen de Universiteit van Amsterdam en het COC Amsterdam onderzoek naar het veiligheidsgevoel onder LHBTI-ers en naar de incidenten die zij meegemaakt hebben in het afgelopen jaar (het buurtveiligheidsonderzoek). Aan dit onderzoek hebben 528 leden van het AmsterdamPinkPanel (APP) deelgenomen.

Kijk voor meer  informatie op de website van Amsterdam PinkPanel. Tijdens het symposium over veiligheid op 29 juli 2016 is aan de aanwezigen gevraagd op een veiligheidslijn aan te geven hoe veilig zij zich voelen. Lees meer hierover in het verslag.

Categorie:
Amsterdam, COC Amsterdam e.o., Discriminatie, Politie, Politiek, Veiligheid
Tags:
, , , , , , , , , , , , , , , ,