Veiligheidsbuddy’s COC Amsterdam e.o.
Voel jij je onveilig?
Of heb je geweld meegemaakt?
En heb je het gevoel dat dat met jouw gender of seksuele gerichtheid te maken heeft?
Misschien heb je al iets aan je situatie proberen te doen, maar werd je niet serieus genomen?
Of weet je niet goed wat je moet doen?
Als veiligheidsbuddy’s van het COC Amsterdam e.o. kunnen wij je ondersteunen als je je onveilig voelt of als je met geweld, discriminatie of onveiligheid te maken hebt of hebt gehad.
Wij proberen te helpen met:
- een luisterend oor; we (ver)oordelen niet;
- informatie over je rechten zoals melding en aangifte;
- informatie over en toeleiden naar hulpinstanties;
- meedenken wat je zou kunnen doen.
Wij zitten ook met diverse organisaties, zoals de gemeente, het Meldpunt Discriminatie en de politie aan tafel en bespreken ook daar onderwerpen mee die structureel moeten verbeteren.
Iedereen kan contact met ons opnemen via veiligheid@cocamsterdam.nl. Het is niet nodig om aangifte te hebben gedaan. Onze ondersteuning is gratis en wordt verricht door vrijwilligers.
Iedereen kan contact met ons opnemen via veiligheid@cocamsterdam.nl. Het is niet nodig om aangifte te hebben gedaan. Onze ondersteuning is gratis en wordt verricht door vrijwilligers.
Wij zijn geen extra loket. Het is onder meer onze bedoeling om drempels te verlagen voor LHBTIQ+ slachtoffers, die een drempel ervaren om zich bij politie of andere hulpinstanties te melden.
of
Stuur een e-mail naar veiligheid@cocamsterdam.nl. Telefonisch is COC Amsterdam alleen bereikbaar op woensdagmiddag maar dan zijn de veiligheidsbuddy’s niet aanwezig. Veiligheidsbuddy’s werken als vrijwilliger voor COC Amsterdam en hebben geen vaste kantooruren.
Doe altijd eerst aangifte als je iets overkomt, want alleen dan kan discriminatie en geweld worden aangepakt. Aangifte doen:
- Bij Meldpunt Discriminatie Regio Amsterdam, die als onafhankelijke stichting werkt aan het bestrijden en voorkomen van discriminatie.
- Online via het Meldformulier Discriminatie van de politie.
- Bij de gespecialiseerde agenten van Roze in Blauw.
- Of op het politiebureau bij jou in de buurt: www.politie.nl.
- Voor slachtoffers seksueel geweld is er het Centrum Seksueel Geweld Amsterdam-Amstelland
- Ben je getuige van geweld, bel dan 112, maak zo mogelijk foto’s van daders, en blijf bij het slachtoffer. Help elkaar!
- Help discriminatie in de woonomgeving aan te pakken met Natuurlijk Samen.
- Meld discriminatie ook via je mobiele telefoon: download de gratis app Meld Discriminatie NU via Google Play of de App Store.
- Discriminatie op internet? Meld het bij het Meldpunt Discriminatie Internet.
- Heb je discriminatie ondervonden rondom school, wonen, winkelen, werken, uitgaan en/of sporten? Meld het bij het College voor de Rechten van de Mens.