Wij zijn er voor Amsterdam en omstreken.

2013: COC Amsterdam e.o presenteert het RAINBOW-project: een nieuw lespakket voor voorlichting op scholen
2021: COC Amsterdam bestaat 75 jaar!
2016: EuroPride in Amsterdam
5 december 2015: Amsterdam vangt LHBT-vluchtelingen die daaraan behoefte hebben apart op.
2016; COC Amsterdam e.o. bestaat zeventig jaar!
1 maart 2023: Op 1 maart ondertekenden 14 partijen het provinciaal regenboogstembus akkoord 2023.
8 april 2013: groot protest in Amsterdam tijdens bezoek Poetin
2015: start Cocktail, maatjesproject voor LHBT asielzoekers in Amsterdam en Almere
30 augustus 2015: Amsterdam schaft verplichte geslachtsregistratie op gemeentelijke formulieren af
1 april 2016: Amsterdam viert 15 jaar homohuwelijk met I Amsterdam in regenboogkleuren
2014: oprichting van AmsterdamPinkPanel, een onderzoekspanel voor veiligheid van LHBT Amsterdammers

Doe mee!

Op verschillende manieren kun jij helpen om onze activiteiten in Amsterdam en omgeving mogelijk te maken, voor nu en de toekomst.

Steun COC

Resultaten buurtveiligheidsonderzoek AmsterdamPinkPanel bekend!

26 januari 2019 -

Het AmsterdamPinkPanel (APP) heeft in het voorjaar van 2018 een buurtveiligheidsonderzoek uitgevoerd. Dat is inmiddels voor de vierde keer! Zoals gebruikelijk zijn de resultaten van het onderzoek te lezen in een factsheet.

Het APP is een samenwerking tussen de Universiteit van Amsterdam en het COC Amsterdam. Het telt ruim 1500 leden die regelmatig gevraagd worden om deel te nemen aan onderzoek over verschillende onderwerpen. Ook dit jaar deed weer een groot aantal panelleden, maar liefst 427, uit zowel Amsterdam als daarbuiten mee aan dit buurtonderzoek. De belangrijkste bevindingen zijn:

  • Het algemeen veiligheidsgevoel onder leden van het APP scoorde dit jaar een 7,9 op een schaal van 1 tot 10. Dit is vergelijkbaar met eerdere jaren.
  • Jongere APP-leden, lager opgeleiden en zij met een laag inkomen voelen zich minder veilig. Ook alleenstaanden, mensen die minder uit de kast zijn en mensen die al eerder anti-homo geweld of anti-homo discriminatie hebben meegemaakt, voelen zich minder veilig.
  • Binnen Amsterdam voelen APP-leden die in Amsterdam Zuidoost wonen zich het minst veilig.
  • Gemiddeld verwachten transgenders in grotere mate slachtoffer te gaan worden van een onveilige situatie dan cis mannen en vrouwen.
  • Een kwart van de APP-leden geeft aan het afgelopen jaar een onveilige situatie meegemaakt te hebben; jongere panelleden maken vaker een onveilige situatie mee.
  • Als er onbekende omstanders bij de onveilige situatie aanwezig waren, dan negeerden deze omstanders de onveilige situatie vaak.
  • Veel panelleden reageren niet op een onveilige situatie of geven een verbale reactie. Achteraf praten velen er met vrienden over. Slechts een minderheid doet aangifte, al lijkt het aandeel wel iets gestegen te zijn ten opzichte van eerdere jaren.
  • Panelleden gebruiken verschillende manieren om onveilige situaties te vermijden, zoals omlopen bij een onveilige situatie, bepaalde onveilige plekken vermijden en proberen in een veilige buurt te gaan wonen.
  • Panelleden die een onveilige situatie hebben meegemaakt geven aan dat zij in grotere mate hun gedrag aanpassen (bijvoorbeeld bepaalde plekken vermijden, of zich minder herkenbaar als LHBTI-burger gedragen) dan panelleden die geen onveilige situatie hebben meegemaakt.

Wil je weten hoe deze resultaten precies tot stand zijn gekomen? Lees dan de complete factsheet hier!

Categorie:
Veiligheid
Tags:
, , , , , , , , , , , , , , ,