Wij zijn er voor Amsterdam en omstreken.

2016: EuroPride in Amsterdam
1 april 2016: Amsterdam viert 15 jaar homohuwelijk met I Amsterdam in regenboogkleuren
2015: start Cocktail, maatjesproject voor LHBT asielzoekers in Amsterdam en Almere
1 maart 2023: Op 1 maart ondertekenden 14 partijen het provinciaal regenboogstembus akkoord 2023.
2014: oprichting van AmsterdamPinkPanel, een onderzoekspanel voor veiligheid van LHBT Amsterdammers
5 december 2015: Amsterdam vangt LHBT-vluchtelingen die daaraan behoefte hebben apart op.
2013: COC Amsterdam e.o presenteert het RAINBOW-project: een nieuw lespakket voor voorlichting op scholen
2021: COC Amsterdam bestaat 75 jaar!
8 april 2013: groot protest in Amsterdam tijdens bezoek Poetin
30 augustus 2015: Amsterdam schaft verplichte geslachtsregistratie op gemeentelijke formulieren af
2016; COC Amsterdam e.o. bestaat zeventig jaar!

Doe mee!

Op verschillende manieren kun jij helpen om onze activiteiten in Amsterdam en omgeving mogelijk te maken, voor nu en de toekomst.

Steun COC

Slechts één op de tien LHBT-ers doet aangifte na onveilige situatie

6 april 2016 -

Een kwart van de respondenten van het AmsterdamPinkPanel (APP)  heeft in het afgelopen jaar een onveilige situatie meegemaakt. Het gaat dan vooral om uitschelden en/of het ervaren van een vijandige sfeer. Slechts één op de tien LHBT-ers die een onveilige situatie heeft meegemaakt doet aangifte. Dat blijkt uit het buurtveiligheidsonderzoek 2015 van het COC Amsterdam en de Universiteit van Amsterdam (UvA), dat jaarlijks uitgevoerd wordt onder het AmsterdamPinkPanel.

Slechts één op de tien LHBT-ers die een onveilige situatie heeft meegemaakt deed hier aangifte van. Bij één derde van de groep die een onveilige situatie meemaakte waren er geen omstanders aanwezig. In de gevallen dat er wel omstanders waren deed slechts 17% van de omstanders iets om de slachtoffers te helpen, bijvoorbeeld door verbaal of fysiek voor het slachtoffer op te komen of de politie te alarmeren. Een paar procent van de respondenten is ook geduwd, geslagen, geschopt, bespuugd of persoonlijk bedreigd

Veiligheidsgevoel

Hoewel een kwart van de respondenten het afgelopen jaar een onveilige situatie heeft meemaakte, is het veiligheidsgevoel van LHBT-ers tussen 2014 en 2015 nauwelijks veranderd. In 2014 gaven de respondenten een 7,9 en in 2015 een 8 aan hun veiligheidsgevoel. Er zijn wel verschillen tussen diverse groepen LHBT-ers in hoe veilig zij zich voelen. Lesbiennes voelen zich over het algemeen het veiligst en transgenders het minst veilig. Ook is er een verschil in veiligheidsbeleving in de horeca. Zo gaven de respondenten van het APP aan zich veiliger te voelen in LHBT-horecagelegenheden dan in algemene horecagelegenheden. “Het stabiele beeld van veiligheidsbeleving maar ook van de meldingsbereidheid laat zien dat er nog veel werk aan de winkel is voor Gemeente, Politie en Openbaar Ministerie. Ik hoop dat de daadwerkelijke aangiftecijfers over 2014/2015 van Roze in Blauw nu snel beschikbaar komen zodat we deze naast de uitkomsten van de monitor kunnen leggen” aldus Peter de Ruijter, Voorzitter van COC Amsterdam.

Het jaarlijkse buurtveiligheidsonderzoek

Jaarlijks doen de Universiteit van Amsterdam en het COC Amsterdam onderzoek naar het veiligheidsgevoel onder LHBT-ers en naar de incidenten die zij meegemaakt hebben in het afgelopen jaar (het buurtveiligheidsonderzoek). Aan dit onderzoek hebben 581 leden van het AmsterdamPinkPanel (APP) deelgenomen.

Radiointerview

COC Amsterdam Voorzitter Peter de Ruijter lichte in het Amsterdam FM radioprogramma Ritme de resultaten van het buurtveiligheidsonderzoek 2015 toe. Luister het hier terug!

Categorie:
Veiligheid
Tags:
,