LHBT’ers (Lesbisch, Homo, Biseksueel en Transgender) voelen zich niet veiliger dan een jaar geleden. Bij met name transgenders neemt het veiligheidsgevoel af. Dat blijkt uit de Veiligheidsmonitor 2015 van het COC Amsterdam en de Universiteit van Amsterdam (UvA), uitgevoerd onder het AmsterdamPinkPanel.
Het AmsterdamPinkPanel, een samenwerking tussen COC Amsterdam en de UvA, is een online enquêtepanel voor en door de LHBT-gemeenschap. De LHBT Veiligheidsmonitor 2015 werd in juni 2015 gehouden onder 744 respondenten van het AmsterdamPinkPanel. De respondenten werd gevraagd naar hun veiligheidsbeleving in de periode juni 2014 – juni 2015.
Eerste resultaten
Het veiligheidsgevoel van Amsterdamse homomannen was in 2014 het hoogst, gevolgd door dat van lesbische vrouwen. Transgenders scoorden het laagst. Er zijn geen significante verschillen gevonden in de veiligheidsbeleving voor deze groepen in 2015 ten opzichte van 2014; wel lijkt er een trend zichtbaar dat lesbische vrouwen zich veiliger voelen dan homomannen.
Transgenders schatten in 2015 het risico om slachtoffer te worden van geweld hoger in dan in 2014. Bij vrouwen en mannen bleef dit ongeveer gelijk. Mensen die ooit slachtoffer waren van discriminatie ervaren over 2014-2015 heen minder veiligheidsgevoel en meer risico’s weer slachtoffer te gaan worden in vergelijking met mensen die nooit slachtoffer waren. Van de respondenten heeft 45% ooit anti-LHBT discriminatie meegemaakt. 25.2% van de respondenten is ooit slachtoffer geweest van anti-LHBT geweld.
Peter de Ruijter, voorzitter van COC Amsterdam: “Alhoewel de uitslagen een stabiel beeld geven, lijkt het veiligheidsgevoel van de transgender respondenten afgenomen. Dit is zorgwekkend en verdient extra aandacht vanuit politie en gemeente, mede omdat in het afgelopen jaar een paar serieuze incidenten gericht tegen transgenders hebben plaatsgevonden.”
In december zullen alle resultaten bekend gemaakt worden. Voor meer informatie en/of deelname aan het AmsterdamPinkPanel, ga naar AmsterdamPinkPanel.nl.